Jesen mnogih obrazov

Jesen je tu. Če je bila sprva še nadpovprečno topla in je z visokimi temperaturami vabila na prosto, pa se je njena sončna in poletna podoba poslovila minuli ponedeljek, ko so se temperature ponekod spustile pod ničlo.

Mraz, kostanji v papirnati vrečki, ki pogrejejo premražene roke, šuštenje jesenskega listja, gobe, ki s svojim opojnim vonjem napolnijo ves prostor... Ti tradicionalni jesenski prizori so bili v letošnji nadpovprečno topli jeseni na Primorskem precej redki. Namesto tega smo lahko opazovali skorajda nadaljevanje poletja. Ob številnih turistih in gneči na cesti smo se v morju kopali še sredi oktobra, ob obali pa smo kratke rokave v kot pospravili šele konec minulega tedna, ko je bilo iz vremenskih napovedi jasno, da se izjemno topla jesen vendarle poslavlja. In res je bilo tako. Zbudili smo se v mrzlo ponedeljkovo jutro, ponekod na Primorskem smo občudovali tudi slano, ki naravi vtisne značilno podobo. Jesen je tu, dež prav tako. Letos ga je bilo izjemno malo, zato je malo tudi gob. Najdejo jih le prekaljeni gobarji.

Letošnje jesenske razglednice tako ponujajo precej drugačno podobo, kot smo je vajeni: ljudje v kopalkah še globoko v oktobru, celotedenska vremenska napoved s samimi sončnimi dnevi, ki kar vabijo k številnim izletom na vse konce in kraje, in ki se nadaljuje še v naslednji teden, pa še v naslednji... Jesen smo vendarle dočakali, zlasti z deževnim vremenom in hladnejšimi temperaturami, a o pravem jesenskem vzdušju ne moremo govoriti, saj so plodovi jeseni zelo slabo obrodili. V sadovnjakih je stanje zaradi dogajanja spomladi, ko je drevje cvetelo, daleč od razveseljivega, jabolk bo bore malo. Tudi letina kostanjev je pičla, plodovi so majhni in ni jih veliko. Ne moremo ugotoviti drugega, kot da je letošnja jesen: nenavadna.


Najbolj brano