Marjan Šarec je za šov

Obrambnemu ministru Marjanu Šarcu, ki je sicer tudi igralec in imitator, smisla za humor seveda ne manjka. A ob zadnji domislici ministrstva, da za dokumentarno resničnostno serijo za promocijo vojaškega poklica namenijo skoraj dva milijona (!) evrov, na žalost ne gre le za neslano šalo.

Razumemo, da se Slovenska vojska sooča s precejšnjo kadrovsko krizo (zdravstvo in šolstvo sicer tudi), toda način, na katerega bi jo reševal Šarec, je strel mimo ter dodaten udarec integriteti in verodostojnosti vladajočih. Iz več razlogov.

Nenazadnje pa gre za norčevanje iz prebivalcev, ki živijo v neposredni bližini osrednjega vojaškega vadišča v državi. Resničnost, ki jo živijo, je vse kaj drugega kot vojaški šov.

Ne slepimo se, da so resničnostni šovi, takšni in drugačni, priljubljen televizijski žanr. Mlade fante, ki se navdušujejo nad vojaško akcijo in tehniko, bi po vsej verjetnosti pritegnili. Toda načrtovati snemanje resničnostnega vojaškega šova v času, ko v naši bližnji in malo manj bližnji soseščini divjajo še kako resnični vojaški spopadi, v katerih je življenje že izgubilo na tisoče civilistov, je sporno že iz moralnih razlogov.

Mors ga načrtuje, medtem ko naj bi ministrstva varčevala in ko nam vlada nalaga dodatne davke. Tudi obrambno ministrstvo bo imelo za prihodnji dve leti dobrih 200 milijonov evrov manjši proračun od načrtov na račun krčenja nekaterih naložb, a še vedno nekoliko večjega od letošnjega. Če se je našel denar za resničnostni šov oziroma je ta celo med prioritetami, rezerve očitno še obstajajo.

Senco mečejo tudi sumljive povezave med domnevnimi prijatelji v ozadju načrtovanega posla, ki naj bi ga dobilo podjetje nekdanjega pripadnika specialnih enot, pri čemer je najmanj nenavadno, da je to podjetje brez prometa, zaposlenih in izkušenj s tovrstnimi posli. Dejstvo, da je ministrstvo za resničnostni šov pripravljeno odšteti skoraj dva milijona evrov, je malodane ponižujoče tako do domačih filmarjev kot do pripadnikov Slovenske vojske, ki tudi sami sporočajo, da je najboljša promocija vojaškega poklica zadovoljen in pošteno plačan pripadnik Slovenske vojske.

Nenazadnje pa gre, gledano iz primorske perspektive, za norčevanje iz prebivalcev, ki živijo v neposredni bližini osrednjega vojaškega vadišča v državi in vnovič protestirajo zaradi nevzdržnih vojaških aktivnosti. Resničnost, ki jo živijo, je vse kaj drugega kot vojaški šov. Vojska pa jim navkljub hrupu, težkim kovinam, ogrožanju vira pitne vode … namenja drobtinice, sploh v primerjavi s stroški vaj, medtem ko se za nekatere brez težav najdejo milijončki. Če imajo torej na ministrstvu kljub zapovedanim varčevalnim ukrepom nekaj viška denarja, ga lahko koristneje namenijo denimo za dodatne ukrepe za izboljšanje sobivanja z lokalnim prebivalstvom in za zmanjšanje negativnih vplivov na okolje. Sporni razpis pa razveljavijo.


Preberite še


Najbolj brano