Poslovil se je Žarko Laušević

Danes je zaradi kratke in hude bolezni umrl priznani srbski igralec Žarko Laušević, je sporočila njegova družina. Star je bil 63 let.

Še pred dobrim mesecem dni, 10. oktobra, se je Žarko Laušević v 
Beogradu udeležil premiere filma Heroji Halijarda, v katerem je 
odigral glavno vlogo. Foto: Profimedia
Še pred dobrim mesecem dni, 10. oktobra, se je Žarko Laušević v Beogradu udeležil premiere filma Heroji Halijarda, v katerem je odigral glavno vlogo. Foto: Profimedia

BEOGRAD > Žarko Laušević je sredi 80. let zaslovel z vlogo gojenca Šilje v televizijski nanizanki Sivi dom, ki je pred televizijske ekrane prikovala predvsem mladino. Od tedaj se je njegova igralska kariera strmo vzpenjala, vrhunec pa je dosegel z vlogo partizanskega poročnika v filmu Oficir z vrtnico (1987), za katero je prejel zlato areno na filmskem festivalu v Pulju.

V času razpada Jugoslavije Lauševića niso obsedle “modne” nacionalistične težnje in je vseskozi želel presegati nacionalne omejitve, ali kot je zapisal v svoji odlični avtobiografiji Leto mine, dan nikoli, ki je bila prevedena tudi v slovenščino: “V Beogradu so me imeli za Črnogorca, v Črni Gori za Beograjčana, a jaz sem se počutil kot Cetinjčan.” Veliko prahu je dvignila gledališka predstava Sveti Sava Siniše Kovačevića, ki ni bila po godu srbskim nacionalistom. Ti so celo prekinili predstavo in Lauševiću večkrat zagrozili s smrtjo. Takrat je Laušević zaprosil za orožni list in s seboj nosil pištolo, ki je ni uporabil vse do tragične julijske noči leta 1993, ko je, da bi zaščitil svojega brata, po katerem so z razbito steklenico udrihali okajeni mladeniči, ubil dva izmed njih, enega pa huje ranil.

Lauševića je “od mrtvih obudila” prav prej omenjena knjiga, ki je zbirka njegovih zaporniških zapiskov, v katerih opisuje svojo kalvarijo in boj s srbskimi sodnimi mlini na veter, ki so imeli v obravnavi slavnega in medijsko obleganega igralca, ki pa je bil za tedanje Miloševićeve čase preveč oporečniški. Poleg tega pa je Laušević zagrešil še enega od najhujših zločinov v Črni gori, ubil je namreč tudi edinega moškega potomca v družini. Po odsluženi kazni se je v strahu pred maščevanjem pokojnikove družine in črnogorske tiralice odselil v ZDA, kjer se je kar nekaj časa preživljal s priložnostnimi deli.

Zadnja leta je “rehabilitiral” svojo igralsko kariero tudi v Srbiji, kjer je igral v televizijski nadaljevanki Sence nad Balkanom Dragana Bjelogrlića, še pred dobrim mesecem dni pa se je v Beogradu udeležil premiere filma Heroji Halijarda, v katerem je odigral glavno vlogo.


Najbolj brano