(FOTO) Tudi Piran je dobil svojo sladico - š’torto

Po blejski kremšniti, prekmurski gibanici in še kakšni drugi prepoznavni slovenski sladici pobudniki in ustvarjalci piranske š’torte, ki so jo danes premierno predstavili v Mestni kavarni Piran, upajo, da se bo tudi ta nekoč vpisala na slovenski zemljevid prepoznavnih slaščic.

Ekipa Mestne kavarne (prvi z leve je Kristian Zule) s š
Ekipa Mestne kavarne (prvi z leve je Kristian Zule) s š'torto Foto: Tomaž Primožic/FPA

PIRAN > Prireditev ob deseti obletnici Mestne kavarne Piran letos oktobra so sklenili z obljubo, da bodo kmalu predstavili nekaj posebnega, in sicer sladico s plemenitim pomenom. To obljubo so tudi držali in danes predstavili zelo posebno sladico, ki se s svojima osnovnima sestavinama, piranskim solnim cvetom in pozabljeno vrsto oljk štort, poklanja piranski dediščini solinarstva in oljkarstva. Hkrati bo š'torta prispevala tudi k dobrodelnoti. Slednji so v podjetju Tim International, ki upravlja Mestno kavarno, sicer zavezani že kar nekaj časa in tokrat bodo celoten izkupiček od prodaje š’torte (do 15. aprila prihodnje leto) namenili humanitarnemu društvu Palčica Pomagalčica.

Tortica bo naprodaj od 1. decembra, njena cena bo 5,90 evra, okusiti pa jo bo moč tudi na Festivalu penin v Portorožu in v skladišču Grando v sklopu programa Morje zimskih doživetij.

Piran v tortici

Š’torta je nastala po recepturi kuharskega mojstra Kristiana Zuleta iz piranske Stare gostilne, sicer najmlajšega prejemnika Michelinovega priznanja v Sloveniji doslej. “Moja prvotna ideja je bila predstaviti Piran v manjši tortici. Prvi navdih je bila piranska sol, ki je v tortici zastopana v karamelni kremi, drugi navdih pa je naša štorta, ki je zastopana v eni plasti kremnega moussa, v drugi plasti pa je oljčno olje iz Sečovelj,” razloži. Z izbiro štorte so, kot pravi, želeli izzvati tudi domače oljkarje, da bi to zvrst začeli ponovno obujati. “Naša želja je bila namreč, da bi celotna tortica bila sestavljena iz štort,” pojasni. A š’torte po besedah Zuleta ne bi bilo brez slaščičarke Magdalene Skočir iz koprske Kroštole, s katero že dlje časa sodelujeta. “Ideja je moja, izvedba pa je njena,” pove Zule. Zanimivo, Skočir ni ljubiteljica oljk, tako da je bila ta sladica nedvomno tudi zanjo izziv. “Kombinacija slane karamele in oljk mi na začetku res ni bila všeč, ampak na koncu mislim, da nama je uspelo ustvariti enkraten okus,” pojasni Skočir.

Toda kako se je pravzaprav rodila ideja za piransko sladico - š’torto? “V našo kavarno prihaja ogromno turistov, tudi Slovencev, in vsi bi radi nekaj sladkega pojedli. 'Kje imate blejsko kremšnito, kje imate prekmursko gibanico,' nas sprašujejo. Preko teh vprašanj smo prišli do ideje piranske tortice in do š’torte, ki nosi odtis Pirana,” je povedala mlada vodja Mestne kavarne Jelena Arsić in dodala, da imajo ambiciozne načrte, da bi sladico kot simbol mesta Piran uspeli prodajati tudi drugod in širše promovirati.

Predstavitve se je udeležila direktorica Turističnega združenja Portorož Patricija Gržinič, ki je v kratkem nagovoru poudarila prav pomen kulinaričnih produktov na turistični destinaciji Piran. “V veliko veselje mi je, da danes, v zelo kratkem času po nastopu mojega mandata v vlogi direktorice, lahko na naši turistični destinaciji ponudimo že eno izvrstno dodano vrednost mestu Piran,” je povedala in poudarila, da je kulinarika eden od najpomembnejših turističnih produktov te destinacije, katerega si želijo tudi v prihodnje razvijati.

1.

decembra bodo začeli prodajati š'torto, njena cena bo

5,90

evra

Piranski podžupan Christian Poletti pa je izpostavil pomen povezanosti z lokalno skupnostjo: “Sodelovanje z lokalno skupnostjo je Mestna kavarna v preteklosti že večkrat dokazala in to še vedno dokazuje. Na gostinskem, lokalnem delu je v mestu sicer treba še veliko narediti. Mestna kavarna pa je dokaz, kaj se da narediti.”


Najbolj brano