Nad Piranom je izobesila zastavo miru

Pirančanka Lorna Lovrečič je v novo leto vstopila z eno samo željo. Simbolizira jo zastava, ki plapola na njeni terasi: na mavrični podlagi je z belimi črkami v italijanščini in slovenščini zapisano sporočilo miru.

Mavrične zastave miru z angleškim napisom Peace (mir) niso nič nenavadnega. Zastava, ki od začetka oktobra plapola na terasi ene od hiš v središču Pirana, pa je posebna zaradi svoje dvojezičnosti. Na njej je namreč beseda mir zapisana v italijanščini (pace) in slovenščini. “Dobro jutro. Naj se jo vidi daleč naokrog. Moja želja za leto 2024 in za vsa leta naprej,” je na novega leta dan ob fotografiji zastave miru na svojem facebook profilu zapisala Pirančanka Lorna Lovrečič.

Zastavo je nad Piranom sicer izobesila že v začetku oktobra, ko se je začela vojna v Gazi, plapola pa tudi za končanje vojne v Ukrajini in vseh drugih vojn po svetu. “Kdo ve, morda pa bo ob pogledu na to zastavo še komu padlo na pamet, da širi dobre misli in sporočilo miru,” pravi Lorna. Prav zato je fotografijo zastave 1. januarja objavila tudi kot svoje voščilo na facebooku in jo tako po spletu poslala v širni svet. “Namesto priljubljenih prazničnih motivov, čudovitih posnetkov narave ali nasmejanih obrazov tokrat poziv k miru, strpnosti, sožitju,” je pojasnila.

Skupaj smo močnejši

Prav slednje - mir, strpnost in sožitje - ter tovarištvo in solidarnost vsem vošči tudi dirigentka Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič Pia Cah, ki se že veseli novih pevskih nastopov s svojimi Pinkoti. Prvi bo že kmalu, 26. januarja, na predvečer spominskega dneva na žrtve holokavsta, ko v Trstu pripravljajo tradicionalni pohod z baklami za mir, spomin in sožitje in se s krajšim programom v nekdanjem koncentracijskem taborišču Rižarna poklonijo vsem žrtvam.

Pia Cah (Foto: Tomaž Primožič/FPA)

Lansko leto se bo v zgodovino zapisalo tudi po izjemni solidarnosti, ki so jo pokazali Slovenci po katastrofalnih poplavah, ki so avgusta prizadele državo. “V Civilni zaščiti velja rek 'En človek zmore malo, skupaj zmoremo več' oziroma 'Skupaj smo močnejši'. V ta 'skupaj' spadate tudi vsi vi, žene, možje, sinovi in hčere, ko ob naravnih in drugih nesrečah, ko pripadniki CZ oz. prostovoljci nudimo pomoč pomoči potrebnim ob vsakem času, vi pa doma postorite tisto, kar je potrebno namesto nas,” pravi še en znani Primorec, poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. “Če bomo tudi v prihodnje poskrbeli za dinamiko skupnih prizadevanj, da bo prizadetim ob naravnih in drugih nesrečah lažje, bomo srečnejši tudi kot družba,” poudarja.

Srečko Šestan (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Dovolj dela in blagostanja za vse

S kakšnimi željami so poleg tiste glavne - mir na svetu - še vstopili v novo leto, smo pobarali še nekaj znanih primorskih imen. “Zdravja in sreče za druge in zase, kulture in kulturnega dialoga za vse, ter seveda dovolj dela in blagostanja za vse. Da bomo vsi imeli vsaj približno, kar potrebujemo za dostojno življenje. Kot pevec, tekstopisec in glasbenik pa si seveda želim ustvariti čimveč dobrih pesmi, končno ustvariti nov album ter seveda čim več koncertirati,” nam je svoje želje zaupal glasbenik Boštjan Velkavrh, Mariborčan, ki si je novi dom in življenje ustvaril v Izoli in je, kot rad reče, “zelo resen kandidat za pravega Izolana”.

Boštjan Velkavrh (Foto: Maja Pertič Gombač)

Njegova someščanka Nataša Benčič, priljubljena novinarka in voditeljica Radia Koper, pravi, da si po poškodbi noge pred dvema letoma želi, da bi lahko spet prepešačila “svoje” dolge kilometre ob morju. V družbi štirinožnega najdenčka, ki mu je ponudila dom, postaja korak bolj prožen, je zadovoljna. Sicer pa je zdravje vedno na spisku njenih želja, takoj zatem pa ustvarjalnost. “Vse, kar se dogaja na RTV Slovenija in grožnje z ukinitvijo regionalnih programov me bolijo, a se ne bomo dali,” je odločna.

Nataša Benčič (Foto: Biljana Babič)

Tudi kapetanka rokometašic ajdovskega Mlinotesta Nuša Fegic, najboljša primorska strelka v prvi državni ligi, odločno stopa na pot novim ciljem. Rada bi nadaljevala tam, kjer je prejšnje, nadvse uspešno leto zaključila, pravi. “Po športni plati je to obramba drugega mesta v državnem prvenstvu, na evropskem prizorišču pa preskok tretje ovire in preboj v četrtfinale pokala EHF. Na osebnem področju si želim, da bi še naprej kakovostno združevala športno in delovno kariero. Novo leto prinaša zame po poklicni plati prvi vstop v samostojno opravljanje službe na področju socialnega dela v postojnskem domu upokojencev.”

Nuša Fegic (Foto: Igor Mušič)

Prisluhnimo samemu sebi

“Kaj so močne afirmacije za spodbuden začetek novega leta?” se sprašuje Bistričan Peter Smrdel, sicer eden vodilnih členov zasedbe Smrdel Brothers Collective, ki je letos poskrbela za aranžmaje in izvedbo prav vseh skladb na velikem koncertu Izštekanih 30 v ljubljanskih Križankah. “Učimo se iz napak. Vsak posameznik si prizadeva spremeniti in odpraviti cel kup lastnih slabih navad ter si jasno začrtati cilje, napeti jadra in odpluti proti boljši osebnostni rasti.

Peter Smrdel (Foto: Kristjan Stepančič)

Sam sem mnenja, da si velikokrat zastavimo previsoke cilje in pričakujemo rezultate v istem trenutku, ker smo pod strašanskim vplivom do nas neizprosne družbe in vsakodnevne tekmovalnosti,” poudarja najbrž eden bolj aktivnih glasbenikov pri nas. “Ustavite se, zadihajte in prisluhnite svojemu telesu. Strpnost, sočutje in spoštovanje so vrednote, ki jih osvojimo, ko prisluhnemo samemu sebi in sočloveku. Bodite hvaležni in srčni,” še pravi Peter Smrdel, ki mu lahko prisluhnemo tudi v zasedbah Vazz Live, Hei’An, WCKD Nation in še mnogih drugih.


Najbolj brano