Zmagoslavje favoritov

Na 81. podelitvi zlatih globusov ni bilo večjih presenečenj. Fenomen Barbenheimer je Christopherju Nolanu prinesel zmago v kategoriji dramskih filmov, Barbie pa je slavila v novo uvedeni kategoriji zgodovinski kinematografski dosežek skupaj z zaslužkom. Zadnja sezona Nasledstva je pričakovano osvojila zlati globus za najboljšo televizijsko dramo minulega leta.

Del ekipe serije Nasledstva, ki je slavila na 81. podelitvi zlatih 
globusov. Foto: Profimedia
Del ekipe serije Nasledstva, ki je slavila na 81. podelitvi zlatih globusov. Foto: Profimedia

Oppenheimer je med drugim dobil še zlati globus za režijo (Christopher Nolan), glavno in stransko moško vlogo (Cilian Murphy in Robert Downey Jr.).

Barbie, ki je skupaj z Oppenheimerjem lani podirala rekorde po zaslužkih v kinodvoranah, sicer ni dobila zlatega globusa za komedijo. Vendar pa zgodovinsko prvega v najnovejši kategoriji, ki združuje kinematografske dosežke z uspehom pri blagajnah kinodvoran. V kategoriji muzikalov ali komedij je slavil film Nesrečna bitja v režiji grškega provokatorja Yorgosa Lanthimosa, ki je po Najljubši ponovno združil moči z odlično Emmo Stone in je tokrat za vlogo ženske različice Frankesteina v iskanju svobode prejela tudi zlati globus za najboljšo žensko glavno vlogo v komediji ali muzikalu.

Morilci cvetne lune Martina Scorseseja so osvojili le eno nagrado, in sicer eno od igralskih odkritij lanskega leta Lily Gladstone je bila razglašena za najboljšo dramsko igralko, s čimer je postala tudi prva domorodka z nagrado.

Serija Nasledstvo je kraljevala v svoji kategoriji. Osvojila je zlate globuse za najboljšo televizijsko dramo, nagrade pa so osvojili tudi zvezdniki serije Sarah Snook za vlogo najbolj premetene potomke medijskega mogotca Logana Royja, Kieran Culkin za vlogo najbolj nepredvidljivega in živčno razvrvanega člana disfunkcionalne družine Roy in seveda Matthew Macfayden, ki je v seriji skorajda do konca blestel kot podrejeni in ritolizniški prisklednik družine.

Pričakovano je na nedavni podelitvi slavila tudi druga sezona serija The Bear, ki je zmagala v kategoriji najboljše televizijske serije v žanru komedije ali muzikala. Zlata globusa za najboljši glavni moški vlogi sta odnesla tudi glavna igralca Jeremy Allen White za “trpečega wertherjevskega” chefa visoke kulinarike in njegova desna roka Ayo Edebiri.

Na podelitvi ni bil spregledan niti lanskoletni Netflixov hit Beef, ki je slavil v kategoriji antologijskih serij, glavna igralca, ujeta v eno najbolj divjih spiral maščevanja zadnjih let v filmskem svetu, Steven Yeun in Aly Wong pa sta osvojila zlata globusa za najboljša glavna igralca v antologijski seriji.

Letošnjo prireditev, ki sicer še vedno velja za dobro napoved prestižnejših filmskih nagrad oskar, je v prenosu televizije CBS vodil filipinsko-ameriški komik Jo Koy, med podeljevalci pa so bili znani in slavni kot so Oprah Winfrey, Florence Pugh, America Ferrera, Michelle Yeoh, Daniel Kaluuya in Will Ferrell.


Najbolj brano