Bolniki znova talci stavke in vlade

Že 18. decembra smo vedeli, da bodo zdravniki 9. januarja stavkali, če pogajanj o plačnem stebru za zdravstvo in odpravi zdravniških plačnih nesorazmerij ne bo. To, da bodo, jim je vlada že zagotovila in če namerava to zdaj urediti kot skupna enotna pogajanja, bi se s Fidesom o tem morala pogovoriti. Za to je imela dovolj časa. Odlašala je do danes, ko je osupnila nad stavko, ki se lahko še zaostri. Kot da ne bi poznala Fidesovih izsiljevanj, ki jih ta zdaj imenuje boj za bolnike, katerih zaveznik da menda je.

Resnica je preprostejša: zahteva nadaljevanje pogajanj od točke prekinitve zaradi odstopa tedaj vladi in premierju ljube ministrice. Ta je zdravstvu obljubila poseben plačni steber in odpravo plačnih nesorazmerij za zdravnike in morda celo še za vse ostale poklice v zdravstvu.

Vsi člani Fidesa ne podpirajo stavke, delajo, ne prenaročajo bolnikov. Vedo, da nezadovoljstva ne smejo prevračati na bolnike. Stavka pa je prav to, bolniki pa talci Fidesa, stavke in vlade!

Glede na doslej znano in glede na zadnje dogodke se zdi, da postaja ta vlada vlada zamujenih priložnosti in ukrepanj. Zaradi udobne koalicijske parlamentarne večine ji sicer ne grozi pogrom, a očitno tudi od danih obljub ne bo velikih sadov; ne za javni sektor, očitno tudi ne za sodstvo, sploh pa ne za delavce na minimalcu. Ob tem Fides svoje apetite pokriva s trditvami, da se bori za javno zdravstvo in bolnike, sodstvo pa, da za pravno državo. Le delavci na minimalcih in v plačni skupini J ne skrivajo, da se borijo le za svoje golo preživetje in proti revščini.

Tudi laiki so presenečeni, kako lahko vlada z nujnimi ukrepi odlaša in jih odriva nekam v neznano prihodnost. Čeprav je pol mandata že mimo in je skrajni čas preiti od obljub k dejanjem, ne pa odlašati tam, kjer je vse zastalo le zato, ker je odšla ena sama samcata ministrica. Ki je veliko obljubljala. Vse to zdaj zbuja vsesplošno jezo, gnev in razočaranje vse več državljanov in navaja k razmišljanju o splošni stavki. Ki ga najave stavk Fidesa in sodstva le še dodatno spodbujajo.

Vsi zdravniki in zobozdravniki niso člani Fidesa. Tudi vsi člani tega sindikata ne podpirajo stavke in med njo delajo. Ne prenaročajo bolnikov in operacij, saj jim je mar za bolne. Vedo, da svojega nezadovoljstva ne smejo prevračati na bolnike. Stavka pa je prav to in bolniki talci Fidesa, njegove stavke in vlade!

Na to in na druge anomalije ter nečednosti v zdravstvu opozarja tudi Gibanje Glas ljudstva. To zaradi nekaterih članov, zdravnikov - nekdanjih funkcionarjev, pri ljudeh zbuja pomisleke, češ da niso kredibilni. A sočasna druga stavka bolnikov, ob že drugi Fidesovi, je resen opomin, da so se državljani - bolniki zdramili in dobro razbirajo bistvo ravnanj Fidesa. Kljub leporečju ljudje niso tako neumni.


Preberite še


Najbolj brano