Močna slovenska zastopanost na Trst film festivalu

Od jutri pa vse do 27. januarja bo v Trstu zaživel že 35. Trst film festival, ki velja za vodilni italijanski filmski dogodek, specializiran za srednje- in vzhodnoevropsko kinematografijo. Vsako leto se na festivalu ozrejo tudi na svežo slovensko filmsko bero, ki bo tokrat zastopana s kar tremi celovečerci, dvema kratkometražcema ter animiranim projektom v razvoju. Prvič pa bo festival zaradi težav pri sestavljanju urnika imel kar dve otvoritveni slovesnosti, in sicer jutri ter v torek, 23. januarja.

Martin Turk je v filmu Kino Volta obudil zgodbo o tržaškem poslovnem podvigu Jamesa Joycea, ki je na začetku 20. stoletja  s partnerji v mestu odprl kinematograf. Foto: Arhiv Fabule
Martin Turk je v filmu Kino Volta obudil zgodbo o tržaškem poslovnem podvigu Jamesa Joycea, ki je na začetku 20. stoletja s partnerji v mestu odprl kinematograf. Foto: Arhiv Fabule

TRST > Jutrišnji otvoritveni film v gledališču Miela bo Ne pričakujte preveč od konca sveta romunskega režiserja Raduja Jude, ki je ustvaril še en grotesken in satiričen portret sodobne Romunije, torkov v gledališču Rossetti pa bo precej pretresljiv film o migrantski krizi na poljsko-beloruski meji poljske režiserke Agnieszke HollandZelena meja. Jude je na filmskem festivalu v Locarnu za omenjeni film prejel posebno nagrado žirije, Holland pa je prejela posebno nagrado žirije na lanski beneški Mostri, tema festivalskima uspešnicama pa se v Trstu pridružuje še veliki cannski nagrajenec Jonathan Glazer, ki je za Interesno območje prejel tako glavno nagrado za najboljši film kot nagrado Fipresci, v njem pa je izpričal zgodbo o idiličnem družinskem življenju vodje koncentracijskega taborišča Rudolfa Hössa v Auschwitzu, ki si je dom ustvaril streljaj od tovarne smrti.

Joyceov tržaški poslovni podvig

Že v soboto, 21. januarja, bo v gledališču Miela prva slovenska premiera, in sicer celovečernega dokumentarno-igranega filma Kino VoltaMartina Turka, v katerem nas režiser popelje v vznemirljivo obdobje Trsta na začetku 20. stoletja, ko se štirje podjetniki pod vodstvom takrat še neznanega dublinskega učitelja Jamesa Joycea odločijo odpreti prvi irski kino - Cinema Volta. V glavnih vlogah sta Danijel Malalan in Nikla Petruška Panizon.

V Trstu tudi razstava Samire Kentrić

V sklopu Trst film festivala bo drevi ob 18. uri v galeriji DoubleRoom na naslovu via Canova 9 tudi razstava Samire Kentrić z naslovom Re-Visioni, ki sta jo kurirala Vesna Pajić iz koprske mestne občine ter Massimo Premuda. Razstava, ki vključuje veliko del, predstavljenih že v koprskem Libertasu lani, bo na ogled do 1. marca letos.

Burger in Prelog v tekmovalnem programu

V tekmovalnem programu se bosta 25. januarja za glavno nagrado potegovala dva slovenska celovečerca. Prvi je družbeni triler s paranormalnim pridihom OpazovanjeJaneza Burgerja, čigar zgodbo so navdihnili resnični dogodki. Drugi film pa je dokumentarni film Sto let, sicer celovečerni prvenec Maje Doroteje Prelog. V filmu nastopa Blaž, ki se po preboleli hudi bolezni odpravi na zahtevno kolesarsko turo čez najslavnejše vzpone Gira d’Italia. Spremlja ga njegova partnerka, režiserka Maja Doroteja Prelog, da bi posnela film o njegovi zmagi nad boleznijo. Med kratkimi filmi pa bosta slovenske barve zastopala Kako sem se naučila obešati periloBarbare Zemljič in Morje med namaLuna Sevnika, študenta filmske režije na praški Famu. Izbrani projekt v razvoju v sklopu koprodukcijskega srečanja When East Meets West je Cosmonauts mladega slovenskega režiserja Lea Černica.

Poleg gledališč Miela in Rossetti je kino Ambasciatori še ena festivalska lokacija, nad programom, kot že vrsto let, pa bdi Tržačanka Nicoletta Romeo.


Najbolj brano