Kot da bi silovito sovražili bolnike ...

Domala vsi te dni komentirajo Fidesovo stavko, zahteve in nastope njegovih predstavnikov. Večina ogorčeno ugotavlja, da gre za brezmejno pogoltnost, ki se izživlja nad bolniki. Kar še toliko bolj žali tiste z minimalcem in one, ki morajo preživeti s 500 evri mesečno, med tem pa mnogim zdravnikov ni dovolj plača 15.000 evrov in več in so med najbolje plačanimi v državi. Osupli so ljudje s povprečnimi dohodki, ki so lani takoj darovali za žrtve ujme, ni pa bilo slišati, da bi takisto storili ti zdravniki in se odrekli delu plače. Ogorčenje rase, ker je zaradi ujme država zašla v finančno krizo in to razume 45 sindikatov javnega sektorja, le Fides ne. Edino Fides zavrača odlog uveljavitve dviga plač in zdaj pristanek celo pogojuje s še novimi dodatki k plačam! Tako ne čudi, da tudi drugi sindikati že grozijo s stavkami.

Ve se, da Fides v tej stavki nima mandata vseh zdravnikov in zobozdravnikov v državi. Vsi niti niso člani Fidesa. Tudi vsi njegovi člani ne stavkajo. Mnogo njegovih članov celo zardeva in ima cmok v grlu ob tolikšnem izsiljevanju, grožnjah in zaostrovanju stavke, saj se zavedajo, da ukrepi tepejo zgolj bolnike. Pri bolnikih že nastaja škoda, saj jim Fides omejuje dostop in pravico do primernega in kakovostnega zdravljenja. Nedopustno je, da jim stavkajoči zdravniki ne bodo izdajali več niti bolniških listin, kar bo ogrozilo tudi socialno varnost bolnikov! Tudi umik soglasja za nadurno delo bi udaril bolnike, saj bi se zato čakalne vrste zelo podaljšale, zdravstveni zavodi pa ne bi uspeli nuditi storitev. Zato ljudje opozarjajo, da Fides ravna, kot da bi bil najhujši sovražnik bolnikov in ne zaveznik, kot leporeči.

Ali pa je morda v igri načrt hitrega razpada javnega zdravstvenega sistema s ciljem poceni omogočiti peščici bogatih zdravnikov, da bi lahko čim hitreje privatizirali, kar se privatizirati še da?

Tudi zastopniki pacientovih pravic, poznavalci zdravstva in ostali zdravstveni delavci se vse bolj zgroženi sprašujejo, ali veljakom Fidesa še kar ni jasno, da so arogantni in zelo škodijo bolnikom? Škodijo vsem, za katere so že zaradi poklicne etike dolžni primerno skrbeti. Ob tem pa tudi Fides poudarja, da pri zdravnikih ne gre le za poklic, temveč za poslanstvo.

Ali pa je morda v igri načrt za pospešen razpad javnega zdravstvenega sistema s ciljem omogočiti peščici bogatih zdravnikov in z njimi povezanemu kapitalu, da bi čim laže in čim hitreje privatizirali, kar se privatizirati še da? Morda zato Fides, nekateri ga imenujejo tihi partner desnice, noče z ostalimi sindikati sesti za skupno pogajalsko mizo o plačah v javnem sektorju in zdravstvu. Morda zato noče razumeti, da je zdaj prva dolžnost čim prej zagotoviti prizadetim v ujmi, ki so ostali brez vsega, približno dostojen dom in temeljno eksistenco. Če se jih to ne dotakne, pa bi morali vsaj brzdati lakomnost.


Preberite še


Najbolj brano