Bo Oppenheimer slavil tudi na podelitvi oskarjev?

Oppenheimer, film o očetu atomske bombe, ima letos največ nominacij za oskarja, in sicer 13. Po številu nominaciij (11) mu sledijo Nesrečna bitja, feministična reinterpretacija Frankensteina v režiji Yorgosa Lanthimosa ter z desetimi nominacijami Morilci cvetne lune, zadnja mojstrovina Martina Scorseseja, ki govori o brezbrižnem zavojevanju staroselskih ljudstev na ameriškem divjem zahodu. Poleg omenjenih filmov so v kategoriji za najboljši film nominirani še American Fiction, Anatomija padca, Barbie, Bartonova akademija, Maestro, Pretekla življenja in Interesno območje.

Cillianu Murphyju se za vlogo “ameriškega prometeja” v filmu 
Oppenheimer nasmiha prvi oskar. Foto: Tim Cornbill
Cillianu Murphyju se za vlogo “ameriškega prometeja” v filmu Oppenheimer nasmiha prvi oskar. Foto: Tim Cornbill

LOS ANGELES Oppenheimer je sicer že slavil na podelitvi zlatih globusov, ki veljajo za “napovedovalce” oskarjev, in domov odnesel priznanja za najboljšo dramo, najboljšo režijo, za igralca v glavni in stranski vlogi (Cillian Murphy in Robert Downey Jr.) ter za izvirno glasbeno podlago.

Za oskarja za najboljšega režiserja oziroma režiserko so nominirani Jonathan Glazer za Interesno območje, Yorgos Lanthimos za Nesrečna bitja, Christopher Nolan za Oppenheimerja, Martin Scorsese za Morilce cvetne lune in Justine Triet za Anatomijo padca.

Za oskarja za najboljšega igralca so nominirani Bradley Cooper (Maestro), Colman Domingo (Rustin), Paul Giamatti (Bartonova akademija), Cillian Murphy (Oppenheimer) ter Jeffrey Wright (American Fiction).

Prva staroselka z oskarjevsko nominacijo

Za oskarja za najboljšo igralko so nominirane Annette Bening (Nyad), Lily Gladstone (Morilci svetne lune), ki je postala prva igralka staroselskega ameriškega rodu z oskarjevsko nominacijo v zgodovini,Sandra Hüller (Anatomija padca), Carey Mulligan (Maestro) ter Emma Stone (Nesrečna bitja).

Emma Stone je v Nesrečnih bitjih ustvarila zelo nekonvencionalno in brezkompromisno vlogo o iskanju ženske svobode.

Za oskarja za stransko moško vlogo se potegujejo Sterling K. Brown (American Fiction), Robert De Niro (Morilci cvetne lune), Robert Downey Jr. (Oppenheimer), Ryan Gosling (Barbie) in Mark Ruffalo (Nesrečna bitja), za stransko žensko vlogo pa Emily Blunt (Oppenheimer), Danielle Brooks (Barva škrlata), America Ferrera (Barbie), Jodie Foster (Nyad) in Da'Vine Joy Randolph (Bartonova akademija).

V igri za najboljši mednarodni film so ...

V kategoriji najboljši mednarodni celovečerni film so nominirani italijanski film Io Capitano v režiji Mattea Garroneja, japonski Popolni dnevi Wima Wendersa, ki govorijo o iskanju lepote v drobnih trenutkih vsakdanjega življenja, španska drama La sociedad de la nieve o letalski nesreči ragbi ekipe na ledeniku v Andih, Das Lehrerzimmer iz Nemčije o učiteljici, ujeti med svoje ideale in šolskim sistemom, ter Interesno območje Jonathana Glazerja.

Nominacije za oskarje sta razkrila igralca Zazie Beets in Jack Quaid. 96. podelitev oskarjev je načrtovana za 10. marec, vodil pa jo bo ponovno komik Jimmy Kimmel.


Najbolj brano