Turški delavci na drugem tiru ne bodo stavkali

Za jutri napovedane stavke turskih delavcev, ki gradijo drugi tir, ne bo. Na včerajšnjih pogajanjih, ki so se zavlekla pozno v noč, so dosegli dogovor glede zvišanja plač in drugih stavkovnih zahtev. Plače se bodo zvišale za 15 do 18 odstotkov, dogovorili so se tudi, da bodo dobili izplačan dodatek za prevoz na gradbišče, in to vse od začetka del.

LJUBLJANA > Na pogajanjih med sindikatom delavcev gradbene dejavnosti pri ZSSS in izvajalskim podjetjem Yapi Merkezi, ki so trajala 12 ur in so se zavlekla pozno v noč, so poleg zvišanja plač od 1. februarja našli tudi dogovor glede poplačila vseh opravljenih nadur. Ustanovili bodo skupno komisijo, ki bo preverila pravilnost izračuna doslej opravljenih nadur oziroma izplačil za obdobje vse od začetka del. To zahteva čas, predvidoma bodo to preverili v treh mesecih.

Odpoved stavke so pozdravili v projektnem podjetju 2TDK. "Investitor je turškega izvajalca gradbenih del ob napovedi stavke nemudoma pozval k dialogu z delavci in ga redno pozival k ustrezni rešitvi stavkovnih zahtev. Veseli nas, da so bila pogajanja uspešna in da je bila z vzajemnim dialogom sprejeta skupna rešitev," so zapisali. Kot so dodali, 2TDK tudi v prihodnje pričakuje, da bodo delovna razmerja med izvajalcem gradbenih del in delavci urejena na ustrezen način. "V podjetju bomo tako kot doslej še naprej skrbno bdeli nad izvrševanjem pogodbenih obveznosti izvajalcev gradbenih del," so še zapisali in dodali, da 2TDK redno plačuje vse svoje obveznosti.

Glede plač so se dogovorili za zvišanje od 15 do 18 odstotkov. “Dogovorili smo se za zvišanje plač v razponu: tisti, ki imajo nižje plače, bodo deležni višjega dviga, tisti z višjimi plačami pa malo nižjega. Poleg tega delavci zdaj delajo po 12 ur, poslej pa bodo po osem. Čeprav bo opravljenih ur torej manj, ne bodo dobili manj plačila, saj se jim bo plača zvišala za 15 do 18 odstotkov,” je pojasnil Oskar Komac iz sindikata delavcev gradbenih dejavnosti in dodal: “Ocenjujem, da je dogovor zelo dober.”

Dobijo dodatek za prevoz za gradbišče in enkratno stimulacijo

Dodatek za prevoz na oddaljeno gradbišče za pretekla leta bodo delavcem izplačali aprila, potem pa jim ga bodo izplačevali sproti. Dodatno so se na pogajanjih dogovorili za izplačilo enkratnega zneska stimulacije v višini 150 evrov neto. Izplačali ga bodo marca. Prav tako sta se strani dogovorili za pripravo in sprejetje pravilnika o nagrajevanju delavcev v okviru socialnega dialoga.

Glede stavkovnih zahtev glede ureditve varnosti in zdravja pri delu ter ureditve pogojev bivanja delavcev so dogovorili, da bodo to urejali v okviru rednega odprtega dialoga med predstavniki delodajalca in predstavniki sindikatov.

Na pogajanjih so bili na delodajalski strani samo predstavniki podjetja Yapi Merkezi (YM Construction je njihovo podjetje), podizvajalsko podjetje Yorpol pa se je danes pridružil dogovoru.

Delavci štirih turških izvajalcev del na drugem tiru (Yapi Merkezi, YM Construction, Yorpol in Türcan) so stavko napovedali za 15. februar. Zahtevali so dvig osnovnih plač za 30 odstotkov od 1. februarja dalje ter plačilo nadur in izplačilo dodatka za prevoz na oddaljeno gradbišče in nadur vse od začetka del na projektu drugi tir.


Najbolj brano