Oppenheimerju kar sedem oskarjev

96. podelitev oskarjev je prinesla enega od najbolj predvidljivih razpletov v zadnjih letih. Po osmih nominacijah je Christopher Nolan za Oppenheimerja naposled dobil oskarja za najboljšo režijo, poleg tega pa še najbolj zaželenega za najboljši film. Veliki zmagovalec je tudi Cillian Murphy, ki mu je Nolan po šestih stranskih vlogah končno dodelil osrednjo, in za vlogo očeta atomske bombe osvojil svojega prvega oskarja ter se tudi v zgodovino zapisal kot prvi irski igralec, ovenčan z najprestižnejšim filmskim kipcem.

Cillian Murphy je prejel oskarja za najboljšo moško glavno vlogo v 
filmu Oppenheimer. Foto: Profimedia
Cillian Murphy je prejel oskarja za najboljšo moško glavno vlogo v filmu Oppenheimer. Foto: Profimedia

LOS ANGELES > Zmagoslavje filma o očetu ameriške atomske bombe J. Robertu Oppenheimerju je bilo po besedah glavnega igralca Cilliana Murphyja pravilno.”Posneli smo film o možaku, ki je izumil atomsko bombo, - v dobrem in slabem - zdaj vsi živimo v Oppenheimerjevem svetu. Zato bi nagrado rad posvetil vsem mirovnikom,” je povedal po prejemu kipca.

Največja nevarnost je vojna v Ukrajini, ki jo je napadla jedrska velesila, vendar pa tudi vojna med Izraelom in Hamasom v Gazi ni ostala na ravni začetnega protesta na ulici, omenjali so jo nekateri prejemniki nagrad, a edini, ki jo je neposredno naslovil je bil Jonathan Glazer, prejemnik oskarja za najboljši mednarodni film. “Naš film prikazuje, kam pelje izguba človeškosti. Žrtve napada 7. oktobra in žrtve napada na Gazo so žrtve tega razčlovečenja. Kako naj se temu upremo?” se je vprašal režiser. Tudi prireditev se je začela z zamudo, ker so igralske ekipe na poti do Dolby gledališča blokirali propalestinski protestniki, bilo naj bi jih okoli tisoč.

Najmočnejši politični trenutek pa je sledil ob podelitvi nagrade za najboljši celovečerni dokumentarec, ki ga je pričakovano dobil film 20 dni v Mauripolju. Prejemnik nagrade Mistislav Černov je spomnil, da je to prvi oskar za Ukrajino v zgodovini, vendar bi bil sam veliko bolj vesel, če te nagrade ne bi dobili, ker potem ne bi bilo ruske invazije na njegovo državo in pobijanja njegovih sodržavljanov.

13 nominacij, sedem oskarjev

Oppenheimer je na letošnjo podelitev oskarjev sicer prišel z največjim številom nominacij - kar 13 - in na koncu osvojil sedem kipcev. V hudi konkurenci med nominiranci za najboljšo moško stransko vlogo (Mark Ruffalo, Ryan Gosling, Robert De Niro) je slavil Robert Downey Jr. za vlogo predsednika ameriškega sveta za jedrsko energijo Lewisa Straussa, sicer “režiserja” Oppenheimerjevega zatona. Za ta film si je oskarja še prislužil zelo talentirani Hoyte van Hoytema za fotografijo (Let The Right One In, Spectre, Nope …), švedski skladatelj Ludwig Göransson je osvojil že svoj drugi oskar za izvirno glasbo (po Črnem panterju) in Jennifer Lame (Tenet) za montažo.

Presenečena Emma Stone

Zelo presenečena nad izidom je bila Emma Stone, ki si je za vlogo “emancipiranke na spidu” Belle Baxter v Nesrečnih bitjih Yorgosa Lanthimosa prislužila že svojega drugega oskarja (po Deželi La La) za najboljšo glavno žensko vlogo. Ta se je na poti na oder pritoževala zaradi odpete obleke na hrbtu in s solzami v očeh nekaj trenutkov iskala besede zahvale, ker ni mogla verjeti, da je med drugimi premagala Annette Bening (Nyad).

Povsem gol pa je na oder prej med podelitvijo dejansko prišel igralec John Cena, ki je Nesrečnim bitjem podelil oskarja za kostumografijo (Holly Waddington). Šlo je za komični spomin na leto 1974, ko je goli moški pritekel na oder podelitve medtem, ko je David Niven napovedoval prihod Elizabeth Taylor. Nesrečna bitja so sicer ob 12 nominacijah osvojila skupaj štiri oskarje. Poleg omenjenih še oskarja za masko in produkcijski dizajn.

Povsem pričakovano je oskarja za najboljši mednarodni film osvojilo že prej omenjeno Interesno območje Jonathana Glazerja, ki je bil zaradi svoje drugačne, nekonvencionalne filmke perspektive na holokavst v igri tudi za najboljši film, a Oppenheimer je bil premočna konkurenca. Oskarja za izvirni scenarij sta osvojila zakonca Justine Triet in Arthur Harari za sodni triler Anatomija padca.

Oskarja za kratki igrani film je dobil The Wonderful Story of Henry Sugar, še en zelo zgoščeni tobogan podob Wesa Andersona, oskarja za kratki animirani film pa War is Over; Inspired by the Music of John and Yoko Davea Mullinsa.

Billie Eilish in njen brat Finneas O'Connell sta Barbie zagotovila oskarja za izvirno pesem, Da'Vine Joy Randolph pa je filmu Bartonova akademija zagotovila oskarja za stransko žensko vlogo.

Največji osmoljenec letošnje podelitve je Martin Scorsese, ki je za Morilce cvetne lune prejel deset nominacij, a na koncu ostal povsem praznih rok.


Komentar novinarja

Biljana Pavlovič

O Ukrajini na glas, o Gazi pa molk

Letošnja, 96. podelitev oskarjev bo zapisana v zgodovino kot ena od bolj predvidljivih in politično mlačnih izdaj. Zelo pomenljiv je bil namreč skorajda absolutni molk o dogajanju v Gazi in to kljub temu, da je filmske ekipe pred gledališčem Dolby pričakalo več sto propalestinskih protestnikov, zaradi katerih se je tudi podelitev začela z zamudo. Edini, ki si je drznil na glas nasloviti to za Hollywood očitno zelo neprijetno temo, je bil britanski režiser židovskega rodu Jonathan Glazer. Ta je ...

Preberi več

Najbolj brano