Bovec: zaradi zamud pri gradnji so učenci že tretje leto brez telovadnice

V Bovcu so vse bolj zaskrbljeni. Gradnja športne dvorane se krepko vleče, občina pa pritiska na Kolektor Koling, naj jo konča do začetka novega šolskega leta. Za nameček morajo sanirati leseno konstrukcijo, ki jo namočil dež. Otroci so že tretje šolsko leto brez telovadnice, šola se z dejavnostmi na prostem trudi, da bi to čim manj vplivalo na njihove gibalne sposobnosti.

Bovčani pričakujejo, da bo športna dvorana dokončana do 
začetka novega šolskega leta.   Foto: Neva Blazetič
Bovčani pričakujejo, da bo športna dvorana dokončana do začetka novega šolskega leta.  Foto: Neva Blazetič

BOVEC > Učitelji, učenci in starši ter uprava občine v Bovcu so vse bolj zaskrbljeni zaradi občutnih zamud pri gradnji športne dvorane in telovadnice. Prvi rok za izvedbo je bil že 23. maja lani, ker pa je postalo jasno, da ga gradbinci ne bodo ujeli, so ga z aneksom podaljšali do 31. avgusta lani. Kljub pritiskom občine, naj gradnjo pospešijo, je tudi ta že zdavnaj prekoračen. Gradnje pa še nekaj časa ne bo konec.

V objektu, ki so ga pred zimo zaprli, zdaj postavljajo predelne stene in konstrukcijo spuščenega stropa ter nameščajo toplotno izolacijo za izvedbo tlakov. Postavili so stekleno fasado, na strehi, ki bo služila kot športno igrišče, so naredili drugi sloj hidroizolacije. Notranje inštalacije bodo začeli razpredati, ko bodo končali tlake.

Tekaška proga na strehi

Arhitekturno bo dvorana zelo atraktivna. Delno bo vkopana, energetsko varčna, odprta proti jugu in z lesenimi elementi trajnostno zasnovana. Imela bo triprekatno dvorano, plesno dvorano, balinišče, fitnes, plezalno steno, povezovalni podzemni hodnik do šole bo osvetljen s pomočjo zasteklitve. Dostop do športnih površin s tekaško progo na strehi bo možen na obeh straneh objekta.

Sanirajo leseno konstrukcijo, ki jo je namočil dež

Dodatna težava je nastala še zaradi lesene konstrukcije, ki jo je namočil dež. “Izvajalca smo opozarjali, da lahko pride do te težave, kljub temu se je zgodila,“ pravi podžupan Erik Cuder, ki ga je občina aprila lani zaradi prepočasne gradnje zadolžila za skrbno spremljanje dogajanja. Z izvajalci se sestaja vsak torek. “Ponovno je treba brusiti les, tramove in vse impregnirati. Sanacija poteka na stroške izvajalca. Za občino kot investitorja še ni zadovoljiva. Na zadnjem sestanku smo jih ponovno opozorili, da od stoodstotne zanesljivosti ne odstopamo.”

Občina zahteva pisno poročilo o vseh opravljenih posegih. “Vse mora biti natančno pregledano in zanesljivo,” pravi Cuder. Opravili so vsa potrebna dela v povezavi z zajemanjem zalednih voda v meteorno kanalizacijo. “Kot zagotavlja izvajalec, je voda sanirana in naj ne bi bilo bojazni, da bi zamakalo.”

Erik Cuder

podžupan

“Izvajalca smo pozvali, naj vse sile usmeri v dokončanje gradnje. Še veliko dela čaka na zahtevnem in velikem objektu.”

Gradbinci bodo pripravili natančen načrt zunanje ureditve. “Na besede ne gremo več, zahtevamo vse pisno. Izvajalca smo pozvali, naj vse sile usmeri v dokončanje gradnje. Še veliko dela čaka na zahtevnem in velikem objektu,” poudarja Cuder. Ocenjuje, da se je na začetku krepko zalomilo, saj je izkop trajal predolgo, na gradbišču je bilo premalo delovnih strojev in delavcev. Vmes je prišlo do daljših zastojev. Vsaj za zdaj dodatnih aneksov za podražitev ni, cena ostaja enaka - okoli devet milijonov evrov. Na občini upajo, da bo dvorana do začetka šolskega leta vendarle končana.

Telovadnica ima dolgo brado

Priprave na gradnjo telovadnice, ki jo je potres precej razmajal, segajo že najmanj poldrugo desetletje nazaj. Že leta 2010 so nastali prvi idejni načrti, ki pa so jih zavrgli. Občina je leta 2021 pridobila gradbeno dovoljenje, leto dni pred tem so na vseslovenskem arhitekturnem natečaju med 23 prispelimi elaborati izbrali rešitev Arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar. Začetna okvirna vrednost naložbe je znašala nekaj čez šest milijonov evrov, vendar se je zaradi eksplozije cen znatno povišala.

Športna dvorana Bovec bo v prvi vrsti namenjena učenkam in učencem OŠ Bovec, športnim društvom in klubom ter drugim uporabnikom iz domačega okolja, tam bodo lahko trenirali tudi športni klubi, ki bodo na Bovško prihajali na priprave od drugod. S tem se nadejajo tudi nadgradnje poletne in zimske sezone s športnim turizmom.


Najbolj brano