Bioplinarno obravnava še okoljska inšpekcija

Po gradbeni je rušenje bioplinarne v Ilirski Bistrici pod drobnogled vzela še okoljska inšpekcija. Ta v svojem postopku ugotavlja pravilnost ravnanja z odpadki pri rušitvi objektov bioplinarne. Pristojna je tudi za ukrepanje v primeru kršitve okoljskih predpisov.

Po napovedih lastnikov naj bi bioplinarno podrli do konca 
aprila. Foto: Katja Kirn Vodopivec
Po napovedih lastnikov naj bi bioplinarno podrli do konca aprila. Foto: Katja Kirn Vodopivec

ILIRSKA BISTRICA > Okoljski inšpektor je nadzor na lokaciji nekdanje bioplinarne Ilirska Bistrica opravil 6. marca. Ob njegovem obisku se rušitvena dela niso izvajala, zemljišče je bilo ograjeno, vrata na gradbišče pa zaklenjena, so ugotovitve povzeli na inšpektoratu za naravne vire in prostor. “Ugotovljeno je bilo, da je največji rezervoar že na pol porušen, ostala dva (oba manjša), pa sta še nedotaknjena. Nedotaknjen je tudi betonski usedalnik. Odprt kovinski bazen je po obodu delno odrezan in poškodovan. V njem je vidna vsebina tekočega odpadka v višini enega metra. Ob bazenu je bilo videti, da je manjša količina stekla iz rezervoarja, ni pa bilo videti odtekanja onesnaženih tekočin iz zemljišča, na katerem stojijo objekti bioplinarne v bližnjo reko Reko,” so navedli.

Inšpekcijski zapisnik so zdaj poslali inšpekcijskemu zavezancu, da se izreče o vseh dejstvih in okoliščinah ter dostavi dokumente, ki so pomembni za odločanje v inšpekcijskem postopku. Gre za dokumente, kot so načrt gospodarjenja z odpadki, podatki o odpadku, dosedanjem ravnanju z odpadkom, ukrepih za preprečitev morebitnega razlitja odpadka.

Kot smo poročali, rušitev bioplinarne z zaskrbljenostjo spremljajo v društvu Eko Bistrc. “Glede na to, da so rezervoarje že delno razrezali, nas resno skrbi, da se ne ponovi zgodba z Žgajnarjem,” so sporočili in k izvedbi izrednega inšpekcijskega nadzora pozvali inšpektorat za okolje in energijo. Lastnik bioplinarne, podjetje Odpad Bistrica iz Slovenske Bistrice, miri, da nevarnosti za ekološko katastrofo ni.


Najbolj brano