Prihodnje leto bo potniški terminal pod streho

V Koper bo letos predvidoma prispelo 75 ladij za križarjenja, ki bi lahko skupaj pripeljale do 125.000 potnikov, so optimistično sporočili iz Mestne občine Koper. Prva ladja s potniki bo prispela 29. marca.

Po lanskoletni rekordni sezoni prihodov potniških ladij v Koper, jih 
bo letos nekoliko manj, a morda se obeta rekord glede  števila 
potnikov. Foto: Luka Koper, Kleva films
Po lanskoletni rekordni sezoni prihodov potniških ladij v Koper, jih bo letos nekoliko manj, a morda se obeta rekord glede števila potnikov. Foto: Luka Koper, Kleva films

KOPER >Po obljubah iz Luke Koper bo prihodnje leto turiste že pričakal nov pokrit potniški terminal. Najpozneje aprila bodo namreč objavili razpis za izbor izvajalca za gradnjo novega potniškega terminala, ki naj bi ga dokončali prihodnje leto.

Sicer letošnja sezona v Kopru ne bo rekordna po številu ladij, lahko pa bi bila po številu potnikov, če bodo ladje polno zasedene. Kot prva bo letos priplula Spirit of Discovery ladjarja Saga Cruises, ki lahko na svojem krovu prevaža 900 potnikov in 530 članov posadke. Koper bo obiskala prvič. Poleg nje bodo letos prvič prispele še Norwegian Pearl, Seabourn Encore, Vista in Pacific World.

Največ potniških ladij bo Koper obiskalo oktobra, in sicer 14. V septembru se bo v Kopru privezalo 13 potniških ladij, v juniju in juliju po enajst. Sezono bo 2. novembra zaključila ladja Norwegian Pearl ladjarja Norwegian Cruise Line.

Za razliko od lanskega leta, ko je bilo nekajkrat ob potniškem terminalu hkrati privezanih več ladij, bo letos prispela po ena potniška ladja na dan. Izjema bo skupni prihod dveh ladij ladjarja Azamara Club Cruises v juliju.

Lani je bila s 330 metri največja ladja Norwegian Epic, medtem ko bo letos to vlogo prevzela 295 metrov dolga Mein Schiff 6. Največ potnikov, 3250, lahko sicer na svojem krovu pripelje Norwegian Viva, ki je le meter krajša.

Na potniškem terminalu bo občina pet hišk namenila prodaji spominkov in oglaševanju turističnih ponudb. Turistom bodo na voljo tudi dnevne novice o dogajanju v mestu in okolici, kar pripravljata občina ter njen Zavod za mladino, kulturo in turizem. NR


Najbolj brano