Ali je Francija pozabila Napoleonovo izkušnjo

Ne glede na to, ali so cepiva proti covidu-19 rešila več človeških življenj, kot so jih uničila (ne mislim samo na stranske učinke, v nekaterih primerih tudi zelo hude, ampak tudi na vse zatiralne omejitve in prepovedi, ki so bile posledica tega), nedavna primerjava Ursule Von der Leyen med orožjem, ki naj bi preprečilo fantomsko rusko invazijo na Evropo, in cepivom ni tako nora, kot bi se lahko komu zdela. V nekem smislu gre za lapsus, ki omogoča vpogled v resnico o podtalni logiki, ki vodi ume evropskih političnih voditeljev v zadnjih letih. In dokler bodo ti liki dobesedno divjali po političnem prizorišču - saj nas s takim ravnanjem neposredno vodijo v tretjo svetovno vojno -, bo treba tovrstno logiko jemati prekleto resno, zavedajoč se, da so tako grožnje z oborožitvijo in vojno kot tudi diktatorsko vsiljevanje terapevtskih načinov zdravljenja, ki smo jim bili priča pred nedavnim, neizogibno izraz ene in iste logike. Ne more biti drugače, saj so voditelji držav in mednarodni lobiji, ki so te voditelje postavili na oblast, še vedno isti. Najbrž ni naključje, da so prav v Franciji - tj. v prvi državi, ki je zagrozila, da bo v Ukrajino poslala vojake proti Rusom - pravkar potrdili zakon, po katerem “ne bo tolerirana nobena vrsta kritike terapevtskega zdravljenja, ki ga država priporoča ali z njim obvezuje ... Vsaka oseba, ki si drzne odkrito kritizirati te terapije, bo oglobljena z denarno kaznijo, grozi pa ji tudi zaporna kazen.”

V tem zakonu, ki ga je potrdil francoski parlament, lahko beremo tudi, da bo “Vsako nasprotovanje injekcijam mRNA LNP obravnavano kot sektaštvo in bo kaznovano z zaporno kaznijo do treh let in 45.000 evrov kazni.” Dokaj protislovno besedilo v primerjavi s poznanim francoskim geslom liberté, egalité, fraternité naj služi kot dokaz, da zgodovina ni dobra učiteljica za slabega učenca. Slab učenec mora večkrat ponavljati, da se nekaj nauči in ne ponavlja istih napak. Nedavni množični upori in nemiri, ki so se razširili po Franciji, so prav gotovo posledica takih in drugačnih napak. S tem, da hoče ponovno poslati svojo armado proti Rusiji, med drugim, Francija ni osvojila lekcije, ki ji je bila ponujena z Napoleonovo izkušnjo, ali pa jo je preprosto pozabila.

Kakorkoli že, ponovitev te lekcije, kot je napovedal poglavar Ruske federacije, bo stala veliko več kot prva in bo najbrž naredila konec temu hujskaškemu ter napadalnemu mišljenju, ki je preplavilo domala celotno sodobno evropsko politično elito.

ADAM SELJ, Gorica


Pišite nam


Najbolj brano