Imajo največjo “talno” sončno elektrarno v regiji

Sončna elektrarna ob centralni čistilni napravi (CČN) v Vrtojbi deluje že od lanske jeseni, včeraj so jo uradno odprli. Podjetje Vodovodi in kanalizacija bo z njo pokrilo tretjino potreb CČN, prihranki pa bi morda lahko nižali zneske na položnicah za občane.

Na 8500 kvadratnih metrih so postavili 2448 panelov, ki proizvajajo 1,3 gW elektrike letno.  Foto: Mitja Marussig
Na 8500 kvadratnih metrih so postavili 2448 panelov, ki proizvajajo 1,3 gW elektrike letno.  Foto: Mitja Marussig

VRTOJBA > Na 8500 kvadratnih metrov velikem zemljišču ob centralni čistilni napravi v Vrtojbi, ki je bilo degradirano območje, od decembra lani stoji približno 2448 panelov. Sončna elektrarna, ki jo je za 1,3 milijona evrov postavilo javno podjetje Vodovodi in kanalizacija, bo proizvedla približno 1,3 gigavatne ure električne energije na leto, kar je primerljivo z letno porabo približno 600 gospodinjstev. “Z delno samooskrbo bomo zmanjšali stroške električne energije, pokrili bomo tretjino potreb centralne čistilne naprave, ki je naš največji porabnik,” je povedal direktor javnega podjetja Vodovodi in kanalizacija Borut Mozetič. Naložba naj bi se pokrila v 15 letih, pri njej pa niso pomembni le prihranki. Z njo bodo zagotovili bistveno bolj predvidljivo poslovanje, “ s čimer lažje obvladujemo poslovna tveganja.” Kaj za poslovanje pomeni nihanje cen elektrike, sploh ekstremno, se je pokazalo pred dvema letoma. “Poleg tega je ta sončna elektrarna tudi korak z zelenemu prehodu naše družbe. Z uporabo sončne energije bomo zmanjšali odvisnost podjetja od fosilnih goriv in zmanjšali izpuste toplogrednih plinov,” je še poudaril Mozetič.

Goričane seveda najbolj zanima, ali se bo nižji strošek za elektriko poznal tudi na nižjih zneskih na položnicah za vodarino in kanalščino, ki jih plačujejo v šestih goriških občinah. Mozetič potrjuje, da se bodo znižali stroški čiščenja odpadnih voda, tudi na položnici, a je za zdaj previden z napovedmi: šele ko bo elektrarna obratovala vse leto, bo jasno, kakšen je “realen izplen” sončne elektrarne in kolikšni bodo prihranki, to bodo upoštevali v prihodnjem elaboratu cen.

1,3

gigavatnih ur letno bo proizvedla sončna elektrarna, kar je priližno toliko, kot porabi

600

gospodinjstev

“Ta sončna elektrarna se lahko priključi na omrežje brez dodatnih vlaganj. Gre za trajnostni, sonaravni projekt, ki jih spodbujamo, ne le s subvencijami, ampak tudi s podpornimi ukrepi,” je dejal minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. Med drugim je odprt razpis za subvencije za sončne elektrarne na javnih strehah. “Imamo rezerviranih več kot 20 milijonov evrov,” je napovedal in dodal, da bodo sledili tudi drugi: “Ne verjamem, da bo denarja zmanjkalo.” To si obeta tudi novogoriški župan Samo Turel. Evidentirali so 21 javnih objektov, kjer bi morda namestili sončne elektrarne, in so pridobili soglasje Elektra Primorska. “Zaključuje se projektantski prvi pregled streh. Dve še nista pregledani, ena, streha stavba KS, odpade. Poraba stavbe je prenizka, površina na voljo pa je premajhna,” je povedal Turel, ki si seveda obeta, da bo občina čim bolj uspešna.


Najbolj brano