Minevajo 103 leta od “prvega zločina nad otroki v Evropi”

Minuli petek so se v Občini Piran, Združenju borcev za vrednote NOB Piran in Krajevni skupnosti Strunjan s spominsko slovesnostjo spomnili tragičnega dogodka iz leta 1921, ko je v Strunjanu ugasnilo več mladih življenj. Poudarek slovesnosti je bil na pomenu ohranjanja spomina na žrtve ter na pomenu strpnosti in spoštovanja v današnjem svetu.

 Foto: Arhiv Občina Piran
Foto: Arhiv Občina Piran

STRUNJAN > 19. marca so namreč minila 103 leta od krvavega zločina, ko so iz mimo vozečega vlaka fašisti v Strunjanu streljali na otroke, ki so se prav takrat igrali ob železniški progi. “Žal za ta zverinski poboj otrok in ranjenih v tej tragediji ni nihče od pristojnih odgovarjal. Zločin ni bil nikoli raziskan. Le globoka rana je ostala tako staršem kot tudi tukaj v celotni Istri. To je bil namreč prvi zločin nad otroci v Evropi,” je v svojem nagovoru spomnil Bojan Česnik, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Piran.

Da pa sovraštvo do drugih in drugače mislečih še vedno lahko izbruhne v vsaki skupnosti, ki se mu v dovoljšnji meri ne upre, je poudarila podžupanja Občine Piran Manuela Rojec. “Fašizem je bil sicer spočet v Italiji, vendar ni okužil le enega naroda. Povsod, razrasel se je povsod, kjer dobri ljudje niso pravočasno prepoznali njegove zločinske narave, in kjer se mu niso dovolj odločno postavili po robu.”

Osrednji govornik komemoracije, Marij Čuk je zaključil s ganljivimi in globokimi besedami, ki so se zarezale v srce vseh prisotnih.

Skozi bogat kulturni program, ki so ga pripravili mladi talenti iz Osnovne šole Lucija, podružnične šole Strunjan, Centra za Usposabljanje Elvire Vatovec Strunjan, Osnovne šole Sečovlje, Osnovne šole Ciril Kosmača Piran in Pihalnega orkestra Piran, je lahko tudi istrska mladež izrazila svojo težnjo po solidarnosti in povezanosti v boju proti sovraštvu in nasilju.


Najbolj brano