Grem raje z avtom

Ambrož Sardoč
petek, 14. julij 2017

Kdor je pred nekaj leti v polmilijonskem Toulousu v Franciji hotel z javnim prevozom priti iz centra do za turiste odprtih hal Airbusa, kjer sestavljajo ogromna letala A 380, je potreboval dve uri. Pa ne zato, ker bi vmes stalo sedem gora, temveč zato ker so avtobusi na tej progi redki. Obiskovalcev je sicer veliko, a se jemlje v zakup, da bodo prišli z avti. Zdaj pa naredimo vzporednico z dvomilijonsko Slovenijo. Zaradi avtocest je pot med večjimi mesti praviloma hitra, v trgovskih centrih manjkajo le ambulante in pogrebci, pa bo tam moč opraviti skoraj vse. Po drugi strani na podeželju usihajo storitve. Vendar vpiti, da so zato ljudje tam drugorazredni, ni upravičeno.

Da ne bo pomote: grozno je živeti ostarel in sam v veliki hiši v urbanizirani vasi, kakršni sta Deskle in Vanganel, ne voziti avta in biti odvisen od dobre volje drugih za vsako najmanjšo reč, kot so oddaja pisma, dvig denarja, obisk zdravnika, nakup. Grozno je, če je treba moledovati za kratke prevoze ali se zanašati na digitalno vešče vnuke, ne vedoč, kaj pravzaprav počno s tistim telefonom. Problem pa je, da so pogosto tudi tisti, ki na podeželju jamrajo nad naštetim, soodgovorni.

Drži: ni prav, da so javni prevozi do vasi redki in da se tam zapira vse, od “okenc” do šol. Toda če se ekonomika ne izide, se ne izide. Morda storitve izginjajo tudi, ker podjetja preveč krčijo stroške, a jim podeželani pomagajo vsakič, ko ravnajo po logiki “udobje na zahtevo”. Pa ne tisti osameli ostareli, ampak oni pri močeh, ki tudi zaradi udobja nakupujejo v mestih, digitalno opravijo poštne storitve, se v službo vozijo z avtom.

V takem modelu razvoja prostora za vaška okenca ni. Rešitev je lahko korenit preobrat, ki se začne pri navadah slehernika, a obenem zahteva drugačno razmišljanje delodajalcev. V nasprotnem primeru pa spirale iz Vanganela, Deskel in od drugod ne bo konec. In ni kaj jamrati. Ostane le tolažba, da gre najbrž na Zahodu vse enako navzdol. In tista pot v Toulousu ne traja več le dve uri, ampak nemara že tri ure in pol.


Povej naprej:

 

Mnenja