Priložnost je na mizi

Alenka Tratnik
torek, 16. maj 2017

Vitalnost občine se lahko meri v številu novih delovnih mest, milijonih, vloženih v naložbe, številu malčkov v vrtcih in učencev v šolah, v ustvarjalnem in delovnem vzdušju v kulturnih in športnih društvih, zadovoljstvu občanov in v njihovi želji, da živijo in ustvarjajo v domačem okolju.

A pri željah se pogosto zalomi. Tudi ajdovska občina se je soočala s tem problemom, ko je v minulih letih ugotavljala beg možganov ter poslušala kritike zlasti mlajše generacije, da ji domače okolje ne ponuja pravih možnosti za šolanje, zaposlitev in bivanje. Razkorak med potrebami in pričakovanji na eni strani ter med zmožnostmi na drugi strani je pogosto velik, toda Ajdovci so pokazali željo in voljo, da po krizi življenje v občini postavijo na tirnice razvoja.

Izzivov je veliko, saj se polovica vseh zaposlenih, še posebej mladih, v službo še vedno vozi v kraje izven občine. S paketom spodbud, ki jih občina vlaga v gospodarstvo, se nove poslovne cone polnijo. V zadnjih dveh letih so podjetja in zasebniki odprli več kot 400 novih delovnih mest, število nezaposlenih v evidenci zavoda za zaposlovanje se je znižalo za več kot 200, a v oči bode dejstvo, da se potrebe domačega gospodarstva ne ujemajo s strukturo iskalcev zaposlitve. Sprememb ni pričakovati čez noč, a prvi premiki se kažejo s podporo občine šolanju za deficitarne poklice in razvoju programov za prekvalifikacije. Težko bi rekli, da občini ni mar.

Občina se odziva tudi na potrebe po stanovanjih, saj nepremičninski trg s ponudbo ne sledi povpraševanju. Občina načrtuje nova neprofitna stanovanja, občanom pomaga z ugodnimi posojili za nakup, prenovo ali gradnjo stanovanjskega objekta ter s subvencijami pri plačilu komunalnega prispevka.

Če so bili mladi doslej od teh spodbud odrinjeni, so letos deležni prednostne obravnave. Občina se je izkazala za zaupanja vrednega partnerja. Od mladih pa je odvisno, ali bodo izkoristili ponujene priložnosti.


Povej naprej:

 

Mnenja