Raje udar kot kroglo

Danijel Cek
torek, 18. april 2017

Dobro leto dni bo moralo preteči od enega najbolj tragičnih nasilnih dogodkov, v katerem sta avgusta lani v izolski bolnišnici umrla zdravnik in policist, pred njo pa je malo manjkalo, da bi krogla pokončala še drugega policista, preden bo država policiste opremila z zaščitnimi majicami.

Čeprav bi se morala naša družba iz desetletja v desetletje bolj civilizirati in postajati strpnejša, se žal splošne varnostne razmere obračajo v drugo smer. Namesto da bi vse več policistov po Evropi hodilo naokoli neoboroženih, so še v tistih državah, kjer so to počeli doslej (Velika Britanija, Norveška) začeli dvomiti v pravilnost tega načela in policistom svetovali, naj imajo vseeno kaj pri sebi.

Zaščitne majice so tako več kot dobrodošel nov kos policistove opreme, ki jim bo obvaroval najmanj zdravje, če ne življenje.

Z vidika države in policije, ki bi hotela biti čim bolj učinkovita, bodo podobno dobrodošli tudi električni paralizatorji, ki naj bi jih policisti še letos začeli uporabljati proti nevarnim in nasilnim posameznikom. Del naše družbe je ob tem seveda zagnal vik in krik, vendar kaže, da se večina zaveda, da je varneje dobiti v telo električni udar kot kroglo in da je predvsem od vsakega od nas odvisno, ali bo policist proti nam meril s paralizatorjem ali za to ne bo nobene potrebe.

Podobno je z avtomatskim skeniranjem registrskih tablic na cestah. Kdor bo pravočasno registriral svoj avto, se mu tudi te novosti policije ne bo treba bati. Če je z avtom vse v redu, ga lahko skenirajo petkrat na dan, pa iz vsega tega ne bo nič.

Da je civilna družba občutljiva na ukrepe represivnih organov države, je legitimno in celo zaželeno. Na zlorabe moči represivnih organov moramo biti vedno pozorni vsi, tudi država. Lep primer za to je afera z ministrom Koprivnikarjem. Da pa živimo v idilični primorski vasici, kjer ne rabimo ne dobro oboroženih policistov ne skeniranja registrskih tablic, so sanje. Žal. Upajmo, da čez nekaj desetletij ne bodo več.


Povej naprej:

 

Mnenja