Zaslužijo si najboljše

Mitja Marussig
torek, 12. september 2017

Stara Gora ima na Goriškem poseben pomen. Pa ne zato, ker bi imel kraj s tem imenom, nekaj kilometrov oddaljen od Nove Gorice, kakšno posebno znamenitost. Ko na Goriškem nekdo reče Stara Gora, sploh v povezavi z dobrodelnostjo, ni dvoma, kaj ima v mislih. Oddelek za invalidno mladino, namreč, ki je po novem oddelek za rehabilitacijo otrok in odraslih. To kaže, kakšen pomen ima oddelek za prebivalce, ne le tiste, ki imajo tam otroke ali svojce, pač pa za, upamo si trditi, domala slehernega Goričana, ki je pripravljen ob vsakokratnih akcijah prispevati za to, da bi tamkajšnji pacienti imeli dostojno oskrbo.

Prav zato je sramotno, da se pacienti in tudi osebje v dotrajanih paviljonih z neprimernimi razmerami za bivanje in delo stiskajo že leta, da se odgovorni vsaj desetletje niso zmogli dogovoriti o obnovi in da sta morali dve inšpekciji zagroziti, da bo treba paviljone zapreti, če se razmere ne uredijo, da se je premaknilo in je država potrdila rešitev in zagotovila denar zanjo. V dolgi zgodovini oddelka se je večkrat iskrilo, pisali so se takšni in drugačni scenariji, Društvo za pomoč osebam s posebnimi potrebami Stara Gora je večkrat stalo na barikadah. Morda je kdaj strah imel prevelike oči, a vendar je tudi odločnost vseh, ki so si vztrajno prizadevali za oddelek, pripomogla k temu, da je gradnja tik pred zdajci. Treba je sicer še počakati, ali bodo prvo lopato zasadili v zemljo sredi oktobra ali nekoliko kasneje, a dejstvo je, da jo bodo. In se bo uresničila zaveza, ki sta jo dali direktorica bolnišnice in ministrica.

Otroci s posebnimi potrebami in kasneje ostali pacienti bodo dobili primerne razmere. Zadovoljstvo ob skorajšnjem začetku prve faze gradnje pa ne sme uspavati. Vsi prostori spomladi 2019 ne bodo dokončani, zato je na odgovornih, v prvi vrsti ministrstvu, da se čim prej loti druge faze. Oddelek je skupaj s pacienti šel čez številne čeri, čas je, da mu zagotovijo razmere, ko bo energijo usmerjal izključno v strokovni razvoj.


Povej naprej:

Mnenja