Zmaga Barkolane

Bojan Gluhak
ponedeljek, 9. oktober 2017

Tudi kar desetdnevni 49. Jesenski pokal je mimo. Na regatnem polju so zmagali Tržačani s Furiom Benussijem in supermaksijem Spirit of Portopiccolo, skoraj tri metre daljšo jadrnico od Maxi Jene. Mitja Kosmina je tako še trinajstič osvojil drugo mesto. Toda tako odmeven dogodek ima vendarle več zmagovalcev. Letošnji primat gre mirne duše kar sami prireditvi in njenim organizatorjem iz SV Barcola Grignano.

Barkolana je definitivno regata presežkov oziroma večdnevni dogodek superlativov. Tej trditvi je piko na i postavila rekordna 2101 jadrnica, s čimer se bodo prireditelji lahko odslej še bolje tržili. Že čez leto dni, ko bo Barkolana praznovala zlati jubilej, ki bo zagotovo ponudil še več od letošnje. Pa je to sploh mogoče ob 20.000 nastopajočih, 300.000 spremljevalcih in predvsem desetdnevnem morju užitkov v dneh pred včerajšnjim tekmovalnim vrhuncem? V sklopu Barkolane so namreč na 77 lokacijah od Milj do Tržiča pripravili neverjetnih 347 dogodkov. Prireditelji ob tem povedo, da so iz ponudbe izbrali le najboljše. Največ je bilo seveda športnih, veliko pa tudi glasbenih, gledaliških, literarnih, enogastronomskih ...

Skratka, Barkolana že dolgo ni več le nedeljski športni dogodek. Kljub vse večjemu zanimanju, ko se zanj vse bolj lepijo bogati pokrovitelji, pa vendarle (še ) ne gre za elitno prireditev. Kljub mednarodnemu prizvoku namreč ta ne opušča tržaških lokalnih značilnosti oziroma vrednot, kar še najbolj ponazarja udeležba na regatnem polju. Na njem enkrat na leto skupaj tekmuje nekaj pregrešno dragih jadrnic velikank in velika večina običajnih jadrnic, ki sicer mestu čez vse leto dajejo pomorski utrip. Primerjava s toskansko lepotico Sieno se zato res zdi blizu: za tamkajšnji Palio ve ves svet, v bistvu pa je to strogo lokalna konjeniška tekma na osrednjem mestnem trgu.

In dokler bo lokalni značaj ostal vodilo Barkolane, ima prireditev kljub impozantnim številkam še vedno možnost za rast.


Povej naprej: