Igrivo do finala v Biogradu

Kdo se spominja Iger brez meja? Vsako poletje so se ekipe, ki so predstavljale mesta Evrope, na bazenih (ali ob morju) merile v zabavnih igrah, povezanih z vodo, ki so od tekmovalcev zahtevale precej napora. Tradicija pa nikakor ni zamrla in letos so igre drugič pri nas.

Igre brez meja v sodobni različici so spet “postale” v 
Ajdovščini. Foto: Ambrož Sardoč
Igre brez meja v sodobni različici so spet “postale” v Ajdovščini. Foto: Ambrož Sardoč

AJDOVŠČINA > “Povezali smo se z organizatorji in pravzaprav pripeljali City games v Slovenijo,” poudarja direktor ajdovskega športnega zavoda Uroš Pintar, ki je tudi nadvse zadovoljen z drugo ponovitvijo tega dogodka v središču zgornje Vipavske doline. Prvič ga je na bazenu ŠRC Police gostilo lani in tudi v prihodnje ga bo, tako vsaj načrtujejo v zavodu, saj so po besedah Pintarja nenazadnje partner v projektu. Mednarodno tekmovanje, v katerem letos sodeluje dvanajst evropskih držav, je naslednik nekdanjih Iger brez meja, ki so jih nekoč ljudje pri nas zlasti gledali po televiziji. Bilo je v 80. letih prejšnjega stoletja, za časa Jugoslavije, na vsaki od preizkušenj, ki so čez poletje potekala na bazenih ali na morju po Evropi, so se bojevala mesta. Jasno, šlo je za ekipe, navadno športnikov, ki so zastopale svoj rodni kraj. Čakale so jih s humorjem prežete, a hkrati fizično zahtevne naloge.

Prireditev je po osamosvojitvi izginila iz naših televizijskih programov, toda ni zamrla. In danes se je z drugim imenom vrnila k nam. V teh dneh so v okviru iger predtekmovanja v Ajdovščini, Kopru in Mariboru, jutri bo slovenski finale v Kranju. Zmagovalec bo sodeloval na mednarodnem polfinalu v Beogradu, zadnje dejanje bo finale v hrvaškem Biogradu na moru.

Za zdaj je ta pot odprta tudi predstavnikom Ajdovščine, ob kapetanu, nekdanjem kajakašu Primožu Suliču, so to smučarka Andreja Slokar, plesalka Nina Ukmar, rokometašica Maja Svetik, triatlonec Tine Lavrenčič, nogometaš Peter Kalin, plesalec Jurij Batagelj in trener Marko Lipovž. Včeraj so namreč na domačem terenu po sedmih igrah premagali tekmece iz Kranja, sicer s tesno razliko v točkah 8:7. Podpore navijačev ni manjkalo, v zavodu govorijo o tisoč in več gledalcih. A tudi če jih je bilo manj, tribune so bile polne in vzdušje ... prav igrivo.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano