Brici krožijo okoli oljke

Delavci so pred kratkim končali gradnjo krožišča in urejanje centra Dobrovega. Uradno mu bodo nazdravili čez mesec dni za občinski praznik. Zdaj že čakajo na gradnjo krožišča v Gonjačah, ki naj bi stala kar dva milijona evrov.

Krožišča ne krasi trta, ki je najbolj značilna  za Brda, pač pa 
oljka.  Foto: Mitja Marussig
Krožišča ne krasi trta, ki je najbolj značilna za Brda, pač pa oljka.  Foto: Mitja Marussig

DOBROVO > Prenova centra Dobrovega se je zavlekla, saj so sprva napovedovali, da bo zaključena do konca lanskega leta, nato so napoved premaknili na marec. A nekajmesečnemu zamiku v Brdih ne gledajo v zobe, saj so gradbinci v minulih dneh delo končali. Kot je povedal briški podžupan Goran Simčič, bodo z uradnim odprtjem počakali do 25. maja, ko v Brdih praznujejo občinski praznik.

“Ta datum je za Dobrovo tudi simboličnega pomena, kajti prav na ta dan je leta 1954 na Dobrovo prišel prvi vodovod,” je pojasnil Simčič. In prav Trg 25. maja se imenuje trg, ki so ga prenovili. Nanj so postavili še 44 kamnitih krogel z imeni vseh briških vasi, v krožišče pa presadili oljko, ki jo je ob 10. obletnici poslovanja podarila družba Trine d.o.o., lastnica casinoja Venko.

Na trgu so uvedli časovno, na pol ure omejeno parkiranje. “Z novo ureditvijo središča Dobrovega smo dali prednost pešcem, saj se zavedamo, da so v neposredni bližini šola z vrtcem, lekarna, občinska stavba in drugi subjekti. Z ureditvijo smo umirili promet, zagotovili več prostora za druženje, kolesarje in pohodnike. Ker smo turistična destinacija, si Dobrovo zasluži urejen trg,” je prepričan Simčič.

Naložba je stala dobrih 542.000 evrov, od tega je za gradnjo krožišča direkcija za infrastrukturo plačala nekaj manj kot 287.000, občina pa za preostala dela slabih 235.000 evrov in še 70.000 evrov za odkup zemljišč.

V Brdih napovedujejo, da bo direkcija še letos začela graditi krožišče v Gonjačah, ki pa bo zaradi podpornih zidov bistveno dražja, saj naj bi stala približno dva milijona evrov.

MM


Najbolj brano