Cene pomoči družini na domu na Ajdovskem ostajajo enake

Cene pomoči družini na domu na Ajdovskem se ne bodo povišale. Ura oskrbe od ponedeljka do sobote stane pet evrov, v nedeljo 6,70 evra, na praznični dan pa 7,20 evra.

AJDOVŠČINA > V ajdovski občini prejema socialno storitev pomoč družini na domu približno sto uporabnikov. Izvajata jo Dom starejših občanov Ajdovščina in Zavod za socialno oskrbo Pristan iz Vipave. Prvi jo opravlja kot javno službo v KS Batuje, Brje, Črniče, Dobravlje, Kamnje - Potoče, Lokavec, Malovše - Gojače, Predmeja, Selo, Skrilje, Stomaž, Vipavski Križ, Vrtovin in na Otlici ter v Ajdovščini, v delu zahodno od reke Hubelj. Drugi pa v KS Budanje, Dolga Poljana, Col, Podkraj, naselje Kovk, Planina, Ustje, Gaberje, Šmarje, Velike Žablje, Cesta, Žapuže in v delu mesta Ajdovščina vzhodno od reke Hubelj.

Prvi je po podatkih občine lani v povprečju oskrboval 43 uporabnikov, drugi pa 66. “Na občini skušamo pomoč nuditi vsem, ki jo potrebujejo. Službo širimo glede na potrebe na terenu,” je pojasnila vodja oddelka za družbene dejavnosti Katarina Ambrožič. Število uporabnikov počasi, a vztrajno narašča, se pa med letom spreminja.

Občina se je pred časom odločila, da bodo uporabniki za uro oskrbe plačali enak znesek, ne glede na to, kateri izvajalec jim nudi storitev, čeprav se njune ekonomske cene razlikujejo. Pri domu starejših občanov je bila lani stroškovna cena ure oskrbe za redno delo 17,74 evra, pri zavodu Pristan pa 16,27 evra. Razliko med ekonomskimi cenami in ceno, ki jo plača uporabnik, občina usklajuje s subvencijo izvajalcema. Tako se uporabnikom ne bo poznalo predvideno povišanje ekonomske cene, ki so ga za letos zaradi nove zaposlitve in sprostitve zakona o uravnoteženju javnih financ predvideli v zavodu Pristan.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano