V Desklah žalovali za banko (video)

Nocojšnji dogodek v najbolj industrijskem urbanem središču Posočja bi veljalo pospremiti z geslom, bilo bi smešno, če ne bi bilo žalostno. Zaprla se je še ena poslovalnice Nove KBM na Primorskem in krajani so to pospremili na edini način, kot so lahko: z ironijo.

Poslovilna slovesnost kot se spodobi, ne more brez mrtvaških koračnic “pleh muzike”. Foto: Ambrož Sardoč
Poslovilna slovesnost kot se spodobi, ne more brez mrtvaških koračnic “pleh muzike”. Foto: Ambrož Sardoč

DESKLE >Na trgu v Desklah ni manjkalo skoraj nič od tega, kar sodi na civilne pogrebne komemoracije. Skupina anhovskih godbenikov je ubrala žalni koračnici, priložnostni sekstet, seveda moških glasov, žalostinki. Od “pokojnice” so se zbrani, tam čez sto jih je moralo biti, poslovili tudi ob poslušanju priložnosti primernega žalnega govora. “Odhajaš v večnost, se oddaljuješ, nas puščaš razočarane, bose in raztrgane ter v dvomih, kako naprej. A zavedati se moraš, da se mi, tvoji stari znanci, ne damo. Ne vržemo puške v koruzo, ampak bomo koruzi dali izdatni mero umetnega gnojila, da bo vzklila in obrodila, ter nam ponudila še višjo obrestno mero,” je bil ironičen Božo Lovišček. In nekaj krajanov je za konec pred vrati zaprte banke prižgalo svečo. Vendar je bila vsa ironija le izraz ogorčenja, pilula za nemoč.

Počasi ugaša vse

“Recimo, da bi kdo tudi v okolici prodajal hišo. Pomislite: v bližini je cementarna, ni pa banke, pošte, trgovin ... Nič ni! Koga le bi to pritegnilo, kdo bi se sem preselil?” je Srečko Markič, eden od zbranih na simboličnem in spontano nastalem dogodku, ki želi biti predvsem opomin, strnil možne dolgoročne posledice tega, da so urbanizirana podeželska središča vse bolj osiromašena “storitve na terenu”.

Z odzivom pa v banki niso čakali: “Razumemo izraženo nezadovoljstvo krajanov ob napovedanem zaprtju naše poslovalnice. Ob tem želimo pojasniti, da v Desklah, kot v Dornberku, ostaja bankomat, osnovne bančne storitve lahko krajani opravljajo v vseh okoliških poslovalnicah pošte, naše pogodbene partnerice, ter v naših bližnjih poslovalnicah. Sočasno lahko storitve opravijo tudi digitalno.”

Iz Deskel se namreč ni umaknila le banka, ki naj bi služila širšemu krogu ljudi, ne samo sicer številnim starejšim ljudem. Pač pa je naselje že lani ostalo brez prave pošte in v zameno dobilo pogodbeno na bencinski črpalki, s katero krajani niso najbolj zadovoljni, še pred tem je vrata zaprla prodajalna Manufakture in vprašljiv je obstoj mesnice, ki jo bodo po besedah župana Občine Kanal Andreja Maffija sicer poskušali nadomestiti, če bodo tudi to zaprli.

Na nocojšnjem izvirnem protestu je bilo, skratka, mogoče slišati pripombe, kako se nekatere državljane, predvsem na podeželju, pušča na cedilu.

Nesprejemljiv odnos

Predsednik krajevne skupnosti Anhovo-Deskle Bojan Stanič, ki je, brez šale, resno in jasno govoril pred zbranimi, je za PN poudaril, da gre za “nesprejemljiv odnos banke”. Če je Pošta Slovenije vsaj dolgo prej napovedala preobrazbo svoje enote v Desklah, v skupnosti z več kot 2000 prebivalci, da je občina lahko vsaj iskala drugega izvajalca teh storitev, je NKBM po pripovedovanju Staniča v zadnjem trenutku in samo svojim komitentom sporočila, da zapira poslovalnico.

“Če bi NKBM lokalno skupnost obvestila vsaj tri mesece prej, bi se imeli možnost pripravljati na to, tako pa ...,” je razočaran Stanič in dodaja, da je bil preslišan že njihov predhodni predlog za združevanje poštnih in bančnih poslovalnic v Desklah in Kanalu z namenom, da se po eno ohrani v obeh krajih. Kot je danes ponovil Maffi (v Deskle ni mogel priti, ker je bil hkrati slovesen dogodek v Kanalu), pa so se na občini že odzvali na potezo banke, ki jo sam ocenjuje za katastrofalno in iščejo rešitve. A bo težko. “Koruzi”, o kateri govoril Lovišček, bolj slabo kaže. AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano