Dediščina mesta

Sinoči se je z uvodnim predavanjem na gradu Kromberk začel simpozij z naslovom Dediščina mesta - 70 let Nove Gorice. Prirejata ga Goriški muzej in Raziskovalna postaja ZRC SAZU Nova Gorica v sodelovanju z mestno občino.

Solkansko polje okoli leta 1910
Solkansko polje okoli leta 1910 

KROMBERK > “Simpozij je namenjen zgodovinskemu, umetnostnozgodovinskemu, etnološkemu in urbanističnemu ovrednotenju dediščine mesta, ki je pred sedemdesetimi leti začelo nastajati na kulturnem stičišču alpskega in mediteranskega sveta ter etničnem stičišču romansko-slovanskega sožitja,” so organizatorji opredelili osnovni cilj dogodka.

Simpozij se je pričel sinoči z uvodnim predavanjem pod naslovom Potreba po (novi) Gorici in njena vpetost v čezmejno sodelovanje. Predavala sta novogoriški zgodovinar Branko Marušič ter politik in diplomat Jože Šušmelj.

Današnji simpozijski dan na gradu Kromberk prinaša dvanajst predavanj. Neža Zajc bo začela s pogledom v bolj oddaljeno preteklost in iskala značilnosti goriške v zgodnjerenesančnem historiografskem in jezikovnem kontekstu.

Vlado Klemše bo predaval o solkanski skupnosti v jožefinskem katastru, Aldo Rupel bo s predavanjem vrnil vzdušje in dileme prelomnega leta 1947, Matjaž Stibilj pa bo pripovedoval zgodbe brigadirjev. V drugem delu bo Alenka Di Battista prikazala poglede na urbanizem in arhitekturo Nove Gorice skozi oči strokovne periodike, Nataša Kolenc bo predavala pod naslovom Pokopališče pozabe,Aleksander Ostan pa o urbani topografiji, morfologiji in ideologiji Gorice in Nove Gorice. O Novi Gorici kot mestu na meji bo razmišljala Kaja Širok, Jasna Fakin Bajec bo preverjala odnos med mestom in totalitarnim režimom, Jure Ramšak pa možnost vrednotenja dediščine modernega mesta. Renato Podberšič bo osvetlil vlogo Cerkve ob meji po drugi svetovni vojni, Tanja Martelanc pa mestno postmoderno arhitekturo.

(Novo)goriški obmejni prostor in hišno delo v 20. stoletju je naslov predavanja Petre Testen. Sebastjan Rosa bo govoril pod naslovom Nova Gorica - mesto igralnic, ki sijejo prek meje, Helena Seražin pa bo zaključila s predavanjem o novogoriških urbanih modernističnih prostorih in kontekstih.

Med posameznimi sklopi bo čas za vprašanja in razpravo. Simpozij bo zaključil arhitekt Tomaž Vuga, s predavanjem pod preprostim, a pomenljivim naslovom: Vizija Nove Gorice.NR


Najbolj brano