Delavci Primorja dobijo še zamudne obresti

Nekdanji zaposleni propadlega Primorja nestrpno čakajo konec januarja. Tedaj bodo dobili zamudne obresti za prednostne terjatve. Stečajni upravitelj jim bo razdelil skupaj 2,7 milijona evrov.

Nekdanje zaposlene propadlega ajdovskega gradbinca bo 
izplačilo obresti malce potolažilo, saj bodo na izplačilo 
navadnih terjatev, ki je predvideno ob koncu stečajnega 
postopka Primorja,  čakali še dolgo. Foto: Leo Caharija
Nekdanje zaposlene propadlega ajdovskega gradbinca bo izplačilo obresti malce potolažilo, saj bodo na izplačilo navadnih terjatev, ki je predvideno ob koncu stečajnega postopka Primorja, čakali še dolgo. Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > Stečajni upravitelj Primorja je s prodajo večinskega deleža v družbi CPG dodobra obogatil splošno stečajno maso. Tja je po poplačilu ločitvenih upnikov romalo še 7,2 milijona evrov. Skupaj z zneski, ki so že bili v tej masi, to zadošča tako za pokrivanje stroškov stečaja kot za novo izplačilo nekdanjih zaposlenim. Gre za poplačilo obresti na že poplačane glavnice prednostnih terjatev. “Za to je namenjenih približno 2,7 milijona evrov. Za izplačilo moramo počakati še pravnomočnost sklepa sodišča,” pravi stečajni upravitelj Primorja Rudolf Hramec. Izplačilo bo predvidoma konec januarja ali v prvi polovici februarja. Delavci nekaterih drugih propadlih gradbincev niso dobili poplačanih niti vseh prednostnih terjatev, v primeru stečaja Primorja pa je ostalo tudi za obresti in še kaj.

Nekdanji predsednik enega izmed sindikatov Ilija Vukoje je vesel izplačila zamudnih obresti; zanj je izvedel na sestanku z upraviteljem pred kakim mesecem. “Dobro je, delavci se bodo malo potolažili. Dobili bodo približno po 2000, 2500 evrov, odvisno od višine prednostnih terjatev vsakega posameznika. Bodo laže počakali na novo, večje poplačilo. Zelo jih zanima, kdaj bodo dobili poplačane navadne terjatve,” pravi nekdanji sindikalist.

Nekdanji delavci ajdovskega gradbinca imajo skupaj za 3,6 milijona evrov navadnih terjatev. Tega poplačila ne bo, dokler se ne bo končal stečajni postopek. Tega pa ni pričakovati pred letom 2018.

Ilija Vukoje je zdaj upokojen, za druge delavce propadlega ajdovskega gradbinca pravi, da so se nekako znašli: “Večina je dobila drugo zaposlitev. Nekateri zdaj delajo v CPG, kjer radi vzamejo delavce iz Primorja, drugi pa so se prilagodili in pristali tudi na zaposlitev izven gradbeništva.”

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano