Festival Soča Outdoor bo gostil skoraj 2000 tekmovalcev

Supanje, hoja po vrvi, spusti s kajaki, joga, plezanje, teki, kolesarjenje in družabno dogajanje s tradicionalno glasbeno zabavo ter pripovedi o izjemnih športnikih dosežkih bodo sestavljali program petega športno družabnega festivala Soča Outdoor, na katerem ta konec tedna pričakujejo skoraj 2000 tekmovalcev in še najmanj tisoč spremljevalcev, ki bodo prenočevali v apartmajih.

Letos bo na festivalu Soča Outdoor na različno dolgih progah 
teklo rekordnih skoraj dva tisoč tekačev.
Letos bo na festivalu Soča Outdoor na različno dolgih progah teklo rekordnih skoraj dva tisoč tekačev. 

TOLMIN > Vodja festivala Soča Outdoor Jan Klavora pravi, da je odziv tekmovalcev in navijačev vsako leto večji: “Naš cilj je, da vsako leto naredimo korak naprej in dodajamo nova zanimiva tekmovanja. Zavedamo se, da je naš najpomembnejši partner narava, z njo moramo sodelovati ne glede na vreme in poskrbeti, da bomo v njenih lepotah uživali še naprej. Premikamo meje razumevanja outdoor športov in hkrati outdoorovce želimo osveščati, da smo odgovorni pri športih v naravi. ”

Rekordna udeležba

Vodja tekmovalnega dela festivala Peter Dakskobler dodaja: “Na peti izvedbi festivala pričakujemo rekordno udeležbo tekačev. Na tekmovalnih disciplinah in bogatem spremljevalnem programu se jim bodo pridružili ljubitelji različnih športov na prostem, kot je kolesarjenje, kajakaški spusti, padalstvo.”

Gorska tekačica Andreja Podobnik, okoljevarstvenik in kajakaš Rok Rozman, državni prvak v supu in Guinnessov rekorder Rok Puvar, ekstremna kajakaša Jan Praprotnik in Matjaž Lužar ter bloger Anže Čokl bodo od petka na sotočju Tolminke in Soče pripovedovali “bajke za outdoor freake”.

Množici ljubiteljev teka v naravi bodo letos na stezah ob Soči prvič ponudili kar štiri razdalje, deset, petnajst in petindvajset kilometrov teka in seveda paradni, 45-kilometrski tek. Vsak bo lahko izbral ustreznega zase.

Pričakujejo tekmovalce iz desetih držav, in sicer iz Slovenije, Italije, Hrvaške, Avstrije, Slovaške, Madžarske, Češke, Velike Britanije, Švedske in Poljske. Tujci predstavljajo že več kot petino vseh tekmovalcev, pojasnjujejo organizatorji.

Spoznavajo bogato ponudbo

Kot ugotavljajo, so v času festivala zasedene skoraj vse turistične postelje. Med festivalskim dogajanjem obiskovalci posežejo tudi po drugih ponudbah. Direktorica Zavoda Tovarna trajnostnega turizma Jana Apih pravi, da s tem festivalom promovirajo trajnostni turizem: “Tovarna trajnostnega turizma je bila ustanovljena z namenom razvoja in promocije trajnostnega turizma v Sloveniji. Glavni projekt zavoda je certifikacija Slovenia Green, ki jo razvijamo skupaj s Slovensko turistično organizacijo.”

Dodaja, da je Soča Outdoor Festival zanje pomemben marketinški in razvojni projekt. Trudijo se, da bi festival organizirali po trajnostnih načelih. Vsako leto ga nadgrajujejo in vpeljujejo novosti, ki sledijo zelenim smernicam. Za naslednje leto načrtujejo pridobitev naziva dogodka brez odpadkov (Zero Waste).

Direktorica LTO Sotočje Mateja Leban pravi, da festival Soča Outdoor skupaj z ostalimi polni turistične postelje in prispeva k turistični promociji doline Soče: “Že zdaj so v času festivalov, zlasti med Metaldays, turistične postelje zapolnjene. V centru mesta sta tudi dva nova hostla, skupno so trije. Je še nekaj prostora pri novih ponudnikih, ko bo vse zapolnjeno, bodo gostje iskali sobe v okolici Tolmina. Outdoor festival vsekakor pripomore k večji prepoznavnosti vseh možnosti za športe in rekreacijo v dolini Soče.”NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano