Grof se je vrnil na Goriški grad, z njim pa še ... (foto)

Goriški grad bo ta konec tedna zaživel tako, kot je živel pred stoletji, in sicer od 13. do 17. stoletja. Do nedelje bo tam srednjeveški praznik, ki se je začel danes pozno popoldne.

 Foto: Ambrož Sardoč
Foto: Ambrož Sardoč

GORICA > Prostor v gradu in okoli njega so danes zasedli vitezi in oprode, dvorne dame, sokolarji, razbojniki, grofi, obrtniki in drugi, saj se je začel tridnevni srednjeveški praznik Pred goriškimi grofi, ki ga prireja kulturno združenje muzejev kmečkega življenja Formentini in goriška Principesca Contea s podporo in ob sodelovanju Občine Gorica.

Prireditev, ki se bo jutri in v nedeljo začela ob 10. uri, bo predstavila goriški grad v času od 13. do 17. stoletja, tedanje življenje pa bo upodabljalo kar 140 članov 13 italijanskih združenj, ki zgodovino obujajo v nekdanjih opravah. Prikazovali bodo različne epizode srednjeveškega in renesančnega življenja kmetov, trgovcev, meščanstva, plemstva, od vsakdanjih opravil do bitk.

Mestna občina Nova Gorica pa ob 70. obletnici mesta podarja brezplačen voden ogled v okviru praznovanja s turistično vodnico in srednjeveško šiviljo Evelin Bizjak. Zbirno mesto bo na parkirišču pred grajskim obzidjem, obvezne so prijave na telefon 040/577-255 (Evelin Bizjak) ali po elektronski pošti gorica.gorizia@gmail.com. AS

(program prireditve (italijansk) dosegljiv na http://www3.comune.gorizia.it/it/festa-medievale-al-cospetto-dei-conti-di-gorizia)


Najbolj brano