Indijska vojska bo dobila ajdovska krila

Pipistrel je zmagovalec natečaja indijskega ministrstva za obrambo, s katerim bo sklenil najboljši posel v svoji 26-letni zgodovini, poroča Delo, je ajdovski proizvajalec letal dane s sporočil na svoji spletni strani. Za indijsko vojsko bo izdelal kar 194 letal.

Pipistrelovo zmagovalno letalo je poimenovano po  mitološki 
ptici ujedi garudi, na kateri v hindujski mitologiji jezdi bog 
Višnu. Foto: Pipistrel
Pipistrelovo zmagovalno letalo je poimenovano po mitološki ptici ujedi garudi, na kateri v hindujski mitologiji jezdi bog Višnu. Foto: Pipistrel

AJDOVŠČINA > Izdelek, s katerim je Pipistrel prepričal Indijce, je dvosedežno šolsko letalo Virus SW 80 "GARUD", izdelano iz sodobnih kompozitnih materialov. “To je nedvomno daleč največja posamična pogodba v vsej 26-letni zgodovini podjetja Pipistrel. Za indijsko vojsko bomo vsak mesec izdelali šest oziroma sedem letal. Na ta način imamo za prihodnji dve leti in pol razprodano polovico trenutnih zmogljivosti naše proizvodnje,” je po podpisu pogodbe sporočil direktor Pipistrela Ivo Boscarol.

Posadko zmagovalnega letala lahko sestavljata dva člana, inštruktor in učenec ter vsa njuna oprema. Letalo poganja 80-konjski certificirani letalski motor. Doseže lahko hitrosti preko 220 km/h, leti najmanj tri ure brez pristanka in se povzpne na višino preko 6000 metrov. Letala bodo kadeti uporabljali izključno za šolanje letenja in letalske varnosti, zato je Pipistrel opremil vsa tudi s posebnim balističnim reševalnim padalom, ki v primeru nesreče rešuje hkrati letalo in oba potnika, katerima ni potrebno skakati iz kabine. Poleg tega ima letalo še več drugih varnostnih sistemov, na primer sedeže s funkcijo absorpcije sile in potniško kabino, ojačano s plastjo Kevlar-jaTM.

Letala iz Ajdovščine bodo uporabljale Indijske letalske sile, Indijska mornarica in Nacionalna kadetska akademija. Pipistrel je na natečaju pometel z mednarodno konkurenco enajstih različnih načrtovalcev in proizvajalcev letal in letalskih delov oziroma avtoriziranih letalskih zastopnikov.

“Naše letalo Virus SW 80 'GARUD' predstavlja sodobno šolsko letalo za 21. stoletje, ki bi si ga želel vsak pilot. Sem presrečen in ponosen, da je bil naš proizvod izbran kot zmagovalec v ostri mednarodni konkurenci in se že veselim novic o mnogih mladih pilotih, ki bodo prvič poleteli v nebo na krilih 'GARUD-a',” je povedal Boscarol.

Pilote v Indiji bo usposabljalo Pipistrelovo partnersko slovensko podjetje Pipistrel Academy, ki se ukvarja s šolanjem pilotov in inštruktorjev. Pipistrel bo izšolal tudi mehanike, ki bodo novi floti lahko nudili nepretrgano tehnično podporo in skrbeli za redno vzdrževanje.

Pipistrelovo zmagovalno letalo je poimenovano po mitološki ptici ujedi garudi, na kateri v hindujski mitologiji jezdi bog Višnu. Indijci so vsa letala, ki so se potegovala na natečaju, temeljito preizkusili. Testirali so jih v visoki vročini in vlažnosti, na izrednih nadmorskih višinah ...

Pipistrel bo z dobavami začel čez osem mesecev na več kot sto različnih lokacijah po vsej Indiji. Vseh 194 letal mora biti dobavljenih znotraj obdobja tridesetih mesecev po prvi dobavi. Pipistrel se je moral pogodbeno zavezati, da dobavi po tretjem letu še dodatnih sto letal, v kolikor bo naročnik to zahteval. Za obdobje prihodnjih desetih let mora zagotoviti tudi vse rezervne dele in tehnično podporo.

Spletno uredništvo


Najbolj brano