Javorco nominirali za znak kulturne dediščine

Ministrstvo za kulturo je v teh dneh pristojnim institucijam Evropske komisije poslalo nominacijo spominske cerkve svetega duha v Javorci za pridobitev znaka evropske dediščine. Nominacijo Javorce za znak evropske dediščine je pripravila Občina Tolmin, ki je lastnik tega kulturnega spomenika.

Ministrstvo za kulturo je v teh dneh pristojnim institucijam 
Evropske komisije poslalo nominacijo spominske cerkve 
svetega duha v Javorci za pridobitev znaka evropske dediščine. Foto: Neva Blazetič
Ministrstvo za kulturo je v teh dneh pristojnim institucijam Evropske komisije poslalo nominacijo spominske cerkve svetega duha v Javorci za pridobitev znaka evropske dediščine. Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Javorca je edini kulturni spomenik v državi, ki ga je ministrstvo v okviru predizbora na nacionalni ravni letos podprlo pri nominaciji, končni izbor na evropski ravni pa bo opravila žirija neodvisnih strokovnjakov, ki je odgovorna Evropski komisiji. Rezultati izbora bodo znani predvidoma v začetku leta 2018, so danes sporočili z Občine Tolmin.

Spominsko cerkev svetega duha v Javorci je slovenska vlada že leta 1999 razglasila za kulturni spomenik državnega pomena, leta 2007 pa je objekt prejel pravico do posebne označbe Evropska dediščina medvladne iniciative. Pogoj za nominacijo za pridobitev znaka je priprava projekta za promocijo evropske razsežnosti spomeniškega območja ter obenem operativna zmogljivost predlagatelja za izvedbo projekta.

Z Matjažem Kosom, ki je v tolminski občinski upravi odgovoren za družbene dejavnosti, so pri pripravi nominacije sodelovali direktorica Tolminskega muzeja Damjana Fortunat Černilogar, v. d. direktorja LTO Sotočje Mateja Leban ter zunanja strokovnjaka Jelka Pirkovič in Dušan Kramberger. V nominaciji so poudarili, da je bila cerkev svetega duha v Javorci med vojno in pozneje prostor združevanja posameznikov iz različnih nacionalnih, kulturnih in jezikovnih okolij in veroizpovedi ter je svojevrsten primer sodelovanja posameznikov s skupnim ciljem udejanjanja humanega odnosa med ljudmi v času, ko je bila duhovna tolažba izjemno pomembna.

Izjemna simbolna vrednost cerkvice v Javorci se je ohranila vse do današnjih dni, ko jo obiskujejo sorodniki graditeljev in padlih vojakov ter ljubitelji narave in zgodovine, v letu 2016 jo je na primer obiskalo več kot 7200 ljudi.

Občina Tolmin letos nadaljuje z deli za ohranjanje spomenika. Predvidoma v maju bo potekala sanacija zvonika cerkve, nato pa se bomo lotili konservatorsko-restavratorskih del v notranjosti objekta (obnova tapeciranih stolov, restavratorski posegi na lesenih klopeh, svečnikih in vhodnih vratih). Vsa dela potekajo v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine območne enote Nova Gorica, finančna sredstva za izvedbo opisanih del v višini 24.000 evrov pa bo Občina Tolmin zagotovila iz letošnjega proračuna.

Od leta 2013 do danes je Evropska komisija podelila znak evropske dediščine 29 spomeniškim območjem, v primeru podelitve znaka pa bo Javorca po Partizanski bolnici Franja drugo takšno območje v Sloveniji.

STA


Najbolj brano