Kako se je mali Joško pred šestdesetimi leti znašel v Primorskih novicah?

Joško Žigon iz Prvačine, ki bo septembra dopolnil 61 let, se je zelo začudil povabilu na klepet v naše uredništvo. Za nepričakovano medijsko pozornost je “kriva” njegova sestra Mojca Kavčič, ki nam je prinesla izrezek člančiča, objavljenega v našem časniku poleti leta 1957. Na fotografiji ob članku je mali Joško, ki se kopa v skledi.

Joško s sestro Mojco, ki je “kriva”, da je spet pristal v 
časniku.  Foto: Alenka Ožbot
Joško s sestro Mojco, ki je “kriva”, da je spet pristal v časniku.  Foto: Alenka Ožbot

NOVA GORICA > Ljubka fotografija in člančič iz leta 1957 sta si prislužila posebno pozornost v šopku spominov naših bralcev, povezanih s Primorskimi novicami.

“Medlo se še spominjam, kako je nastal ta članek s fotografijo. Takrat smo živeli v Žigonih, mama, oče in trije otroci. Najmlajši Joško se je kopal v skledi, ko je prišel mimo fotoreporter Primorskih novic Mirko Ličen-Prepih. Mamo je vprašal, če ga lahko fotografira, in ker so v tistem času ravno odpirali bazen v Novi Gorici, je nastal ta članek,” se spominja nekaj let starejša Joškotova sestra Mojca. Kot pravi, se je Mirko Ličen-Prepih pogosto sprehajal v okolici in beležil zanimive dogodke.

Kot fotoreporter in avtor v rubriki Prepih je Ličen z našim časnikom sodeloval do upokojitve leta 1963, občasno pa še vse do svoje smrti leta 1973. Njegova zapuščina obsega več kot 10.000 dokumentarnih fotografij iz povojnega časa.

Vesel je, da je sestra shranila članek

Joško, ki je bil po pripovedovanju njegove sestre zelo živahen otročiček, se seveda obiska Prepiha pred 60 leti ne spominja, saj je bil še premajhen. “Huda vročina je privabila v bazen pri Tovarni pohištva v Novi Gorici staro in mlado. Mali Joško iz Žigonov pri Renčah, ki ni mogel do bazena, se je potopil kar v domačo skledo. In kot vidite, mu tudi to prija,” je takrat zapisal fotoreporter.

Joško je vesel, da je sestra shranila članek, saj je to lep spomin na otroštvo, ko še ni bilo pametnih telefonov in ko mularija ni buljila v televizijo in brskala po računalnikih. To so bili tudi časi, ko so se ljudje kopali v škafih, ko so bila stranišča zunaj, ko ni bilo centralne kurjave in je bil pozimi edini topel prostor kuhinja, kjer je bil “šparget”. Otroci so dneve preživljali na prostem, se kratkočasili s preprostimi igrami in pazili eden na drugega. “Takrat smo bili zadovoljni z malenkostmi in bolj smo bili povezani z naravo,” poudarja Mojca. Iz otroštva se spominja še enega zanimivega dogodka. “Nekdo je po vasi kradel perilo in otroci smo ga ulovili. Tudi o tem je pisalo v časniku, a tega članka žal nimam,” razlaga Joškotova sestra, ki se je iz Žigonov preselila v Brdo pri Dornberku. Po mamini smrti pa je Joško prodal hišo v Žigonih in se preselil v Prvačino, kjer živi še danes.

“Primorske novice so naš časopis”

Oba imata še vedno rada Primorske novice. “To je naš časopis, ker piše o naših krajih in nas spremlja že od otroštva,” pove Mojca. Včasih je bila na časnik naročena njuna mama, sedaj pa ga Joško kupuje enkrat ali dvakrat na teden, Mojca pa ga prebere pri svakinji, ki je nanj naročena. Joško bere predvsem novice iz športa, a tudi vesti iz kronike ga pritegnejo.

V mladosti je bil dober nogometaš in še vedno je velik športni navdušenec. Še posebej rad prebira članke o nogometnem klubu Gorica, saj je njegov sin, ki je šel po očetovih stopinjah, član te ekipe.

Ko smo mu povedali, da se bo treba postaviti pred fotoaparat, da današnjega “Joškota iz sklede” skupaj s sestro predstavimo v časniku, ni pokazal takega navdušenja kot pred 60 leti, a z malo prigovarjanja je šlo tudi tokrat gladko.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano