Liški pustje so se vrnili domov (foto)

Te lepi in ta grdi z Liga, ki so včeraj gostovali na Ptuju in bodo čez en teden najprej v Šempetru in nato v Bistrici, Cerknici in Postojni, so danes drugič po daljšem premoru rajali doma.

 Liški pustje so letos in že lani obudili pustovanje po vaseh.  Foto: Ambrož Sardoč
Liški pustje so letos in že lani obudili pustovanje po vaseh.  Foto: Ambrož Sardoč

LIG > Lani ob tem času je skupina iz Etnološkega društva Liški pustje, ki ohranja pustno kulturno dediščino s kanalskega Kolovrata, obudila običaj pustovanja: obiskovanja hiš v nekaterih zaselkih nad doline reke Idrije. Letos, danes, teden pred pustnim vikendom, je to ponovila, a v razširjeni izvedbi. Pisana druščina tradicionalnih šem je namreč obiskala več zaselkov kot lani, natančneje Markiče, Ukanje, Strmec, Lovišče, Melinke in Britof.

Ta dogodek, za katerega so nekdaj na pustna ponedeljek in torek na območju današnje KS Lig skrbele po tri skupine istovrstnih šem, je v zadnjem obdobju skoraj šel v pozabo. Zdaj, ko ga spet prirejajo, ni množičen, že zato ne, ker v zaselkih pod Ligom stanuje malo ljudi. Zato pa deluje pristno. Kajti natanko to je bilo čutiti, ko so liki ta lepih stopali v hiše, da bi družinam prinesli srečo, liki ta grdih pa čakali na dvoriščih in s prijetnim truščem odganjali slabo. Seveda je ene in druge čakala pogostitev, dobili so darove in ljudje niso pozabili na vražo, da se srečo - šeme - sprejema z odprtimi vrati.

Okoli 25 pustnih likov, ki so jih oživili moški in ženske, mlajši in starejši, so pustovali do mraka. Zaključnega plesa niso napovedali. Toda kdo ve, morda bodo nekoč obudili tudi tega, seveda v sodobnejši različici. AS


Najbolj brano