Luciden mislec in ploden avtor

Mestna občina bo ob svojem prazniku spet nagradila zaslužne. Zgodovinar Branko Marušič bo postal častni občan, Bevkovo nagrado pa bo prejel glasbenik in avtor Zlatko Kaučič.

Branko Marušič Foto: Leo Caharija
Branko Marušič Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Leta 1938 rojeni doktor zgodovinskih znanost Branko Marušič bo naziv častni občan prejel za prispevek h krajevnemu zgodovinopisju in k primorski biografiki, ki ni pomemben le za spoznavanje preteklosti krajev in ljudi, ampak tudi za istovetnost obmejne pokrajine. “Kot luciden akter in mislec spominja in opominja na pomembne dogodke in posameznike, ki jih je v zgodovini izoblikovala Goriška,” so med drugim zapisali v obrazložitvi podelitve. Marušič, znanstveni svetnik v pokoju in od leta 2003 častni član ZRC SAZU, je avtor številnih del, izjemen poznavalec zgodovine Goriške, ob 70-letnici Nove Gorice pa je med drugim uredil zbornik z naslovom Narodu Gorico novo bomo dali v dar.

Na slavnostni seji ob prazniku mestne občine bodo nagrado Franceta Bevka podelili vrhunskemu jazz tolkalcu, bobnarju in avtorju Zlatku Kaučiču za izredne ustvarjalne dosežke v umetnosti in kulturi. Tudi po zaslugi njegovega pedagoškega dela se jazz na Goriškem bogati. Nagrado mestne občine bodo prejeli novogoriško območno združenje veteranov vojne za Slovenijo, Primorski tehnološki park in dramski igralec Sergej Ferrari, plakete mestne občine pa Društvo invalidov Dornberk, Turistično društvo Šempas, goriški vinogradnik, podjetnik in politik Silvan Primosig, družba Kreadom ter strokovnjak in organizator v atletiki Marjan Devetak. MM


Najbolj brano