Na Kaninu smuka že v soboto?

Na Kaninu je te dni zapadlo več kot pol metra snega. Danes bo znano, ali bodo smučišče za smuko steptali do konca tega tedna. Če jim bo uspelo, bo visokogorsko kaninsko smučišče daleč naokoli edino, ki bo že v začetku novembra ponujalo vijuganje po snegu. Naprave so pripravljene, ekipa Sončnega Kanina na hribu že kroži s teptalci.

Včeraj so v megli in snegu že teptali sneg, da ga ne bi odnesla burja. Kmalu bo znano, ali bo 
treba sprožiti plazove  in ali bo smuka možna  konec tega tedna. Foto: Jernej Kravanja
Včeraj so v megli in snegu že teptali sneg, da ga ne bi odnesla burja. Kmalu bo znano, ali bo treba sprožiti plazove in ali bo smuka možna konec tega tedna. Foto: Jernej Kravanja

KANIN > “Vreme je megleno, močno sneži. Na zgornji postaji gondolske žičnice smo namerili 60 centimetrov debelo snežno odejo, na C postaji je debela 15 centimetrov. Sneg je južen, kar je idealna podlaga za naprej,” je včeraj povedal direktor upravljavskega javnega zavoda Sončni Kanin Marijan Skornišek. Kot pravi, ekipa dežura na smučišču. Včeraj so že teptali. “Moramo pohiteti in sneg utrditi, preden ga odnese burja,“ nam je včeraj s smučišča sporočil Jernej Kravanja.

Sredi današnjega dneva bodo sprejeli odločitev, ali bo smuka možna že konec tega tedna. “Mora se razvedriti, da bomo videli, kako naprej. Morda bo treba sprožati plazove, toda upam, da pri tej količini snega ne bo treba. Če pa bo treba, imamo usposobljene ljudi z licenco. Še vedno morajo riniti v plazovito območje, toda delamo na tem, da bi sistem posodobili,” pojasnjuje Skornišek.

Na občinski svet Bovec je javni zavod Sončni Kanin naslovil prošnjo za preoblikovanje v podjetje d.o.o. v stoodstotni lasti občine. “Preoblikovanje bi zelo poenostavilo poslovanje. Kljub spremembam bi bilo vse transparentno, vse bi morali odobriti svetniki,” pojasnjuje Skornišek.

Snega je dovolj za ureditev več prog

Snega je dovolj za ureditev proge Prevala vse do italijanske meje, morda tudi za progo Skripi. Če je izdatno snežilo tudi minulo noč, bi se morda odprle možnosti celo za urejanje prog do C postaje.

Pobeljeno je tudi italijansko smučišče Sella Nevea, kjer imajo ob ustreznih temperaturah možnost zasneževanja z umetnim snegom. “Iz Selle Nevee so nam sporočili, da je na spodnji postaji 20 centimetrov debela snežna odeja. Imajo pa dogovorjen termin, z obratovanjem bodo začeli 10. decembra. Če bo zapadlo veliko snega, se bodo pa morda premislili in bodo začeli prej, kar bo za vse nas dobro,” upa Skornišek. Italijani naj bi začeli pozneje tudi zato, ker bodo v predprodaji karte začeli ponujati šele 18. novembra. Sončni Kanin jih ponuja že od 15. oktobra.

Vodja LTO Bovec in v.d. direktor turizma Dolina Soče Janko Humar upa, da so ponudniki opravili svojo domačo nalogo s privabljanjem zimskih gostov. LTO zimo na Kaninu oglaša na spletnih straneh in na sejmih. Humar ocenjuje, da kaninsko smučišče potrebuje še leto ali dve, da bi povrnilo zaupanje trga. Poudarja pa, da je pozitivno poslovanje smučišča lahko zgolj izziv, da bi čim prej zasnovali prenovljeno smučišče, ki bo bolj pisano na kožo sodobnih smučarjev.

“S prodajo smo zadovoljni, toda s prvim snegom na hribu se je zanimanje povečalo. Danes telefoni zvonijo brez prestanka. Največji naval pričakujemo pred 15. novembrom, ko bomo predprodajo zaključili. Kar je tudi razumljivo, ker ljudje čakajo na sneg in res nimajo razloga, da bi nas vnaprej zalagali z denarjem,” je realen direktor Sončnega Kanina.

Obnavljajo sedežnico Graben

Ker je sistem obnovljen, letošnjo jesen z vzdrževalnimi deli ni bilo veliko dela. Zato so se usmerili v prenovo najbolj zastarele žičnice v Velikem Grabnu. “Sneg nas je prehitel. V četrtek bomo montirali električne elemente. Pričakujemo rezervne dele za baterije. Sestavljamo jih v delavnici, nato jih bomo s pomočjo helikopterja namestili na sedežnico. Obnovo bomo zaključili konec leta in za tem bo možno smučati tudi po smučišču Graben,” napoveduje Skornišek.

To smučišče je dragoceno tudi zaradi organiziranja smučarskih tekem brez večjih motenj za ostale smučarske obiskovalce. Na vprašanje, ali bo treba na koncu smučišča še vedno “štancati” v strmino do vstopa na sedežnico, kar na sodobnih smučiščih ni več sprejemljivo, Skornišek odgovarja: “Imamo ustno, ne pa še uradno dovoljenje za miniranje skal, kar bi omogočilo uravnavanje izteka proge. Te posege smo načrtovali že pred zimo, toda kaže, da jih bomo morali odložiti na prihodnjo pomlad.”

Poslujejo pozitivno

V prvem letu poslovanja po obnovi in ponovnem zagonu smučišča so v zimski in poletni sezoni na Kanin popeljali 45.000 potnikov. “Že minulo zimsko sezono smo z 20.000 potniki poslovali pozitivno in tudi do zdaj je z dodatnimi 25.000 poletnimi potniki iztržek pozitiven. Z izkupičkom poravnavamo vse stroške. Letos smo od občine prejeli 300.000 evrov, ki jih v celoti namenjamo za naložbe v poletno in zimsko infrastrukturo, ki je v lasti občine,” pojasnjuje direktor.

V tej zimi upajo na 30.000 smučarskih potnikov. “Ocenjujemo, da je cilj uresničljiv, ker so ponudniki v dolini pravočasno začeli sklepati dogovore za zimski obisk. Če bi in ko bosta delovala še oba hotela Alp in Kanin, bi se lahko nadejali dodatnih 15.000 smučarskih gostov,” napoveduje Skornišek. Kot pravi, imajo 19 zaposlenih. Iščejo pogodbenike, ker prek zime potrebujejo 50 ljudi.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano