Na Sinjem vrhu že 25. srečanje likovnih umetnikov

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino se bo danes začelo mednarodno ustvarjalno srečanje likovnih umetnikov. Mednarodni likovni simpozij, ki so ga naslovili Slovenija, odprta za umetnost, letos praznuje 25-letnico delovanja. Do 1. julija bo tam ustvarjalo 19 umetnikov.

Lanski utrinek Foto: Alenka Tratnik
Lanski utrinek Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Nabor ustvarjalcev, ki so jih izbrali različni selektorji, likovni kritiki, umetniki in galeristi, predstavlja narodnostno in generacijsko raznoliko skupino, v kateri je 17 slikarjev in dve kiparki. Avtorji prisegajo na različna motivna izhodišča, sloge, načine in tehnike likovnega izražanja. Za vsakega posameznika pa je značilna avtorsko prepoznavna, intimno svojstvena in izoblikovana likovna poetika, so sporočili organizatorji.

Organizatorji ne postavljajo omejitev v izražanju, zato pričakujejo dela, ki bodo razkrila odprtost posameznega ustvarjalnega duha in moč njegovega ustvarjalnega karakterja. Umetniki bodo obenem vzpostavljali tudi dialog z novim prostorom in med seboj.

V sklopu simpozija bodo 28. junija pripravili tudi predavanje akademskega slikarja Roberta Lozarja Slikarstvo v 21. stoletju, dan pozneje bo na ogled razstava del malega formata, 30. junija pa bo potekal dan odprtih vrat z zaključkom simpozija in razglasitvijo najboljšega likovnega dela.

Po simpoziju bo sledila razstavna promocija, pri kateri sodelujejo z več razstavišči. Na teh razstavah se častna gosta - po en avtor iz tujine in en iz Slovenije - predstavita z obsežnejšim izborom del in tako dodatno obogatita sinjevrško dejavnost. Letošnji častni gost iz tujine je istrski umetnik Đanino Božić, slovenski pa Klavdij Tutta.

STA


Najbolj brano