Nov most in krožišče (foto in video)

Kot je na slavjih v Plavah in nato na Dobrovem poudaril resorni minister Peter Gašperšič, sta tudi praktično nov most čer Sočo in krožišče v centru Brd, ki so ju danes slovesno odprli, del novega cikla naložb v mrežo državnih cest.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

PLAVE, DOBROVO>Od konca marca vozniki lahko spet prečkajo Sočo v Plavah in od konca aprila se lahko neovirano peljejo skozi Dobrovo. Obe naložbi so, vsaj glede na prve napovedi, končali z zamudo. Kar pa ni pokvarilo veselja županoma Andreju Maffiju in Francu Mužiču, ki staz ministrom za infrastrukturo Petrom Gašperšičem, prvim možem Direkcije za infrastrukturo Damirjem Topolkom in drugimi danes slovesno odprla vsak svojo pridobitev.

Prva, popolna prenova načetega in ozkega mostu, ki je zdaj trdnejši in širši, je stala približno 600.000 evrov. Druga, gradnja petkrakega krožišča in preureditev sosednjega Trga 25. maja, ki je tudi pod površjem tako posodobljen, da ga, kot je zagotovil Mužič, “ne bo treba prekopavati 50 let,” pa okoli 540 tisočakov.

V obeh občinah pričakujejo še druge večje posege na glavnih prometnih žilah. Tudi minister je ob rezanju traku ob Soči dejal, da naložbi sodita v prvi cikel novih naložb v mrežo državnih cest, tudi tistih na severnem Primorskem. “Današnji dogodek kaže, da pospešeno delamo na zagotavljanju dobre cestne infrastrukture. Naša prizadevanja, da čim več slovenskih krajev povežemo z modernimi cestami, se spreminjajo v realnost,” je poudaril Gašperšič.

Letos in prihodnje leto načrtuje država za posodabljanje cestne infrastrukture porabiti več kot 200 milijonov evrov. Obnovila naj bi skoraj 300 kilometrov prometnic in 23 križišč, popravila 80 premostitvenih objektov, uredila 17 kilometrov kolesarskih povezav.

V ceste v briški in kanalski občini naj bi država vložila več kot milijon evrov, Gašperšič je izpostavil, da je to dosti več kot preteklih nekaj let, kanalski župan Maffi mu je pritrdil, da se je po dolgi stagnaciji “ogromno premaknilo.” Trenutno gradbinci blažijo še nedavno oster ovinek na soški regionalki pri Rodežu, drugod izvajajo nekatere manjše naložbe. Obvoznica jedra Kanala je še v igri, projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja je po besedah Topolka v recenziji.

V Brdih pa bodo v kratkem odprli gradbišča rondoja na mestu trikrakega križišča v Gonjačah. Koliko bodo v resnici vredna dela, za katera se je govorilo, da bodo stala kar dva milijona evrov, tudi danes nismo izvedeli, Topolko je zgolj zanikal navedbo, da bo znesek tako visok.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano