O ničnosti sklepov skupščine Certe Holding bo odločila sodnica

Na novogoriškem okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje o ničnosti sklepov skupščine Certe Holding, v kateri nekateri delničarji tožijo to cerkljansko družbo. Danes naj bi začeli z zasliševanjem prvih prič, vendar se je sodnica Nataša Vižintin Komel odločila, da ima dovolj pisnih dokazov, da so dejstva razjasnjena in bo odločila v kratkem.

1. septembra lani so malim delničarjem varnostniki onemogočili sodelovanje na skupščini. Foto: Saša Dragoš
1. septembra lani so malim delničarjem varnostniki onemogočili sodelovanje na skupščini. Foto: Saša Dragoš

NOVA GORICA, CERKMNO > Sodbo pričakujejo tožniki v instrukcijskem roku, ki je prav tako kratek. "Tožniki so zadovoljni, da se je današnji narok zaključil, da se je glavna obravnava sklenila in pričakujejo, da bo sodišče poslalo slovenski javnosti sporočilo, da nobena uprava ne more odtujiti ali pa kakorkoli sama upravljati družbo mimo njenih lastnikov," je po zaključku naroka dejal pooblaščenec malih delničarjev, odvetnik Mitja Podpečan.

Priče so bile predlagane v zvezi z navedbami, ki jih je podala tožena stran, je še pojasnil Podpečan in dodal, da so sicer vsa dejstva listinsko dokazana, tako da "sodišče pri ugotavljanju teh dejstev ne sme imeti težav, prav tako pa so tudi odločilna dejstva nesporna. Vse, kar mora storiti sodišče, je pravno kvalificirati to, kar izhaja iz listin".

Podpečan je mnenja, da bodo sklepi razglašeni kot nični, to pa pomeni, da nikoli niso pridobili pravnega učinka in da Certa sedaj posluje z organi, ki to niso.

Zagovornik tožene stranke, odvetnik Bojan Pečenko pa je dejal, da so v tem primeru pomembna tri temeljna vprašanja: "Vprašanje upravičenosti preložitve skupščine, kvalifikacije te preložitve, izpodbojnost, ničnost prijave na skupščino in veljavnost pooblastil. Pričakujem pa seveda ugodno sodbo."

Pečenko je pojasnil še, da je bila skupščina Certe Holding preložena iz tehničnih razlogov, ki so bili pojasnjeni, po njegovem mnenju pa je teza tožnikov v tem, da te preložitve v Sloveniji nimamo in je zato potrebno spoštovati naslednji 30-dnevni rok.

Reševanje spora po sodni poti so sicer že na dan skupščine napovedali pravniki, ki v imenu Pobude za Cerkljansko zastopajo male delničarje, ki so jim 1. septembra lani onemogočili sodelovanje na skupščini, zadrževali so jih z varnostniki.

STA


Najbolj brano