Pahor: pripravljeni so! (foto)

“Če je vsa vojska pripravljena tako kot Nataša, nimamo nobenih težav”. Tako je predsednik republike in vrhovni poveljnik vojske Borut Pahor danes sklenil “dvoboj” s poveljnico vipavske vojašnice Natašo Zorman, ki je nastal zaradi … stave. Tekmica bo za nagrado napotena na dodatno izobraževanje.

Natašo Zorman (spredaj) je proti koncu teka malo “zvilo”, 
pred tem je pa svojemu vrhovnemu poveljniku naredila kar 
težave, ko ji je hotel slediti. Foto: Ambrož Sardoč
Natašo Zorman (spredaj) je proti koncu teka malo “zvilo”, pred tem je pa svojemu vrhovnemu poveljniku naredila kar težave, ko ji je hotel slediti. Foto: Ambrož Sardoč

VIPAVA > S tartanom na novo prekrita atletska steza stadiona v Vipavi je bila danes prizorišče duela za čast, če lahko tako rečemo, a takšnega miroljubnega, seveda, in v športnem duhu. Dogodek je bil posledica junijskega obiska šefa države in vrhovnega poveljnika slovenskih oboroženih sil Boruta Pahorja v vipavski vojašnici, ko je ob prisegi nagovoril kandidate za vojake in prostovoljce na služenju vojaškega roka ter vprašal, kako dobro telesno pripravljeni so vojaki in častniki. Podpolkovnica in poveljnica vojašnice Nataša Zorman mu je izzivalno odvrnila, da bolje kot on, ki je poznan rekreativec. In pred načelnikom generalštaba sta sklenila stavo o tem, kdo od njiju je boljši v teku na deset kilometrov.

Danes sta se, ne glede na vreme, tako kot je bilo predvideno, pomerila. Kako hitro bosta zmogla 25 krogov na standardni atletski stezi in kateri od njiju bo boljši, je prišlo spremljat kar nekaj navijačev, tudi fantje in dekleta v uniformah, ki jim Zormanova poveljuje. Tekmeca sta se na mehko podlago, po kateri je prijetno teči, a po vedenju poznavalcev obremenjuje določene dele telesa, pognala z visokim ritmom, vsega je bilo naposled konec v približni 50 minutah.

Vendar se je dvoboj zaključil predčasno, saj je Zormanova, sicer tekačica, omagala. Morda je bil ritem previsok, soparni vreme je vsekakor naredilo svoje. “Sam nisem imel težave z vremenom, lahko pa tistim, ki sicer tečejo, zaradi vlage prej zmanjka kisika,” je ocenil Pahor. Vendar ni hkrati mogel mimo pohval: “Nataša je tekla zelo hitro in sem si rekel, da če je to tempo, ki ga bo držala ves čas, je ne bom kos.” Sklenil je, da “če je vsa vojska tako dobro pripravljena, kot ona, nimamo nobenih težav.” Poveljstvo pa jo bo za nagrado jeseni napotilo na generalštabni program, usposabljanje oziroma izobraževanje, ki je tudi pogoj za napredovanje.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano