Pisanje za dobro počutje

Društvo animatorjev Norma7 je včeraj v Ajdovščini gostilo deseti literarni maraton Rdeča jabolka. Srečanje ob literarni govorici povezuje člane literarnih skupin, invalidskih društev, skupine centrov Šent, osnovne in srednje šole ter druge pisce in ljubitelje besedne, likovne in glasbene govorice. Na srečanju so s predstavitvijo najboljših prispevkov in podelitvijo nagrad zaokrožili letošnji literarni natečaj.

 Foto: Alenka Tratnik
Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Literarni maraton Rdeča jabolka, ki ga organizira Društvo animatorjev Norma7 pod vodstvom Vlaste Rebek, je po enoletnem premoru letos dočakal deseto izvedbo. Projekt, ki je v prvih letih nagovarjal zlasti člane invalidskih društev, varstveno delovnih in drugih socialnih zavodov, se ob prvem desetletju odpira navzven. “Letos se nam je pridružilo veliko novih ustvarjalcev in ljubiteljev besedne govorice. Ne samo invalidi in upokojenci, ampak tudi predstavniki še aktivne srednje generacije, pa tudi mlajši vidijo v našem povabilu k literarnemu snovanju in druženju priložnost za sodelovanje. To nas seveda veseli, hkrati pa pred nas postavlja nove izzive,” je povedala idejna vodja.

Maraton Rdeča jabolka je vrhunec celoletnega projekta, ki vključuje še likovni ekstempore in literarni natečaj. Naslovna tema letošnjega je bila Poroka, organizatorji pa so bili nad odzivom prijetno presenečeni. “Ne samo zaradi odziva, ampak tudi zaradi raznovrstnosti in kakovosti besedil, med katerimi so tudi pravi biseri. Nekateri avtorji pišejo zaradi notranje želje ali potrebe, drugim pisanje pomaga iz osebne stiske, tretji na ta način komunicirajo s svetom okrog sebe. In to je tudi bistvo našega projekta. Ljudi želimo spodbuditi k pisanju, da se bodo bolje počutili,” je še dodala koordinatorka projekta.

Literarnega maratona se udeležujejo avtorji, ki so sodelovali na natečaju, pa tudi drugi. Nekateri ob tej priložnosti preberejo lastne literarne prispevke, drugi sodelujejo kot bralci ali recitatorji, nekateri se odločijo, da bodo druženje popestrili z glasbo in igro ali z likovnimi deli. Z njimi so se tokrat predstavili Mihaela M. Tihelj, dijakinje Srednje šole Veno Pilon iz Ajdovščine, člani skupine likovnikov invalidskih društev Slovenije in skupina slikarjev projekta Jaz sem ta biser našel kar v sebi. Pri branju literarnih del je na pomoč priskočil priznani gledališki in filmski igralec Pavle Ravnohrib, za smeh pa sta poskrbeli tudi Dramska skupina Socialno varstvenega zavoda Dutovlje in skupina Dnevnega centra Šent iz Ajdovščine.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano