Poklon pesniku Brd

Osnovna šola Dobrovo bo po novem nosila ime po največjem briškem pesniku Alojzu Gradniku, so soglasno sklenili briški svetniki. Pred šolo bodo postavili tudi Gradnikov kip, ki stoji pred dobrovskim gradom.

Šolo na Dobrovem so poimenovali po največjem briškem 
pesniku  Alojzu Gradniku.  Foto: Ambrož Sardoč
Šolo na Dobrovem so poimenovali po največjem briškem pesniku Alojzu Gradniku.  Foto: Ambrož Sardoč

DOBROVO > Pobuda za preimenovanje dobrovske šole v Osnovno šolo Alojza Gradnika Dobrovo so briški svetniki podali že februarja, v torek zvečer pa so to soglasno in z aplavzom tudi uradno potrdili. Da se je zgodila prav letos, ni naključje, saj obeležujemo 50. obletnico smrti enega najpomembnejših primorskih, slovenskih in zagotovo največjega briškega pesnika, ki se je rodil v Medani leta 1882, umrl pa leta 1967 v Ljubljani.

Čeprav je zgodaj zapustil domači kraj, se je z domotožno mislijo vedno vračal vanj, pesmi, posvečene Medani, pa sodijo med njegove najlepše, zato je upravičeno imenovan tudi pesnik Goriških brd. Brici se mu vsako leto poklonijo z Gradnikovimi večeri, na parkirišču pred gradom na Dobrovem stoji njegov spomenik, ta pa je tudi začetek Gradnikove učne poti, ki je pospremljena s pesnikovimi verzi.

Svetniki so obenem predlagali in sprejeli, da bi omenjeni Gradnikov kip premestili pred šolo. Župan Franc Mužič, ki je podobno napovedal že ob obnovi osrednjega trga na Dobrovem, je potrdil, da bodo skušali to storiti čim prej. MM


Najbolj brano