Pomagal je postavljati temelje občine

Sinoči so na slavnostni seji ob prazniku Občine Renče-Vogrsko podelili tri občinske plakete in zlati grb, ki ga podeljujejo za večletno delo v občini. Prejel ga je Silvester Vončina iz Bukovice za izjemne uspehe in dosežke, s katerimi je prispeval k razvoju, prepoznavnosti in ugledu občine.

Silvester Vončina Foto: Leo Caharija
Silvester Vončina Foto: Leo Caharija

BUKOVICA > Silvester Vončina, po izobrazbi diplomiran ekonomist, je svojo poklicno pot začel v šempetrski Iskri Avtoelektriki kot konstruktor - razvijalec in sčasoma napredoval do vodilnih mest v podjetju. Leta 1977 se je zaposlil v podjetju Projekt Nova Gorica, kjer je bil skoraj 14 let tudi direktor. Od upokojitve leta 2008 dalje je še vedno zelo aktiven in med drugim poučuje projektni menedžment na Univerzi v Novi Gorici.

Nagrado Občine Renče-Vogrsko si je prislužil zaradi pomembne vloge, ki jo je imel pri načrtovanju njene razvojne poti. “Ko so občani leta 2006 z veliko večino izglasovali odcepitev od Mestne občine Nova Gorica, mi je ob nastajanju nove občine najbolj ostala v spominu njihova velika želja, lahko bi rekel zahteva, po aktivnem sodelovanju pri načrtovanju razvoja in delovanja lokalne skupnosti, v kateri živijo. To je bilo potem moje osnovno vodilo pri delovanju v lokalni samoupravi in tudi pri vodenju in delovanju Projektno razvojnega sveta (PRS), katerega glavni namen je bila priprava razvojnega programa občine Renče-Vogrsko,” razlaga Silvester Vončina.

Plakete Frlanovi kmetiji, Miranu Pahorju in Renati Tischer

Frlanova kmetija je ena najstarejših kmetij na Vogrskem. Vodita jo Ivo in Danila Bric, ki svoje znanje in ljubezen do zemlje in kmetovanja prenašata tudi na svoja otroka, Ano in Žana. Kmetija obsega dvanajst hektarjev obdelovalnih površin, ukvarjajo pa se tudi s turizmom, ki postaja vse bolj prepoznavna dejavnost. Miran Pahor je že vrsto let aktiven v KS Renče, občini in v širšem prostoru. Pomagal je pri več razvojno usmerjenih projektih, zadnja desetletja pa se veliko posveča zgodovinskim temam, povezanih z domačo vasjo in njeno identiteto. Renata Tischer je bila na mesto predsednice Društva upokojencev Bukovica-Volčja Draga izvoljena leta 2007 in pod njeno taktirko je društvo dobilo nov zagon. Leta 2010 so ustanovili tudi mešani pevski zbor, danes poznan kot MePZ Klasje Bukovica-Volčja Draga. S še nekaj člani je Tischerjeva uresničila tudi idejo o pripravi jedi po starih receptih, s katerimi se upokojenke predstavljajo ob raznih prireditvah. Marca letos so ji ponovno zaupali mesto predsednice društva upokojencev.

V PRS, posvetovalni organ, ki ga je leta 2007 ustanovil župan, so poleg uglednih intelektualcev, menedžerjev in drugih strokovnjakov vključili tudi občane, ki so bili pripravljeni sodelovati pri pripravi tega razvojnega dokumenta občine ter s svojimi izkušnjami, znanjem in aktivnim sodelovanjem na delavnicah in okroglih mizah po vseh krajevnih skupnostih prispevati k njegovemu nastanku. Pod taktirko Silvestra Vončine je PRS zbral želje in potrebe občanov, evidentiral ključne in potencialne projekte ter začrtal pot enakomernemu razvoju vseh treh krajevnih skupnosti. Vončina je sodeloval pri vseh pomembnih odločitvah o delovanju in razvoju občine.

“Povedati je treba, da smo se vsi člani PRS že takoj na začetku članstva za večletno delo odpovedali vsem honorarjem v korist občinskih štipendij ter tako oblikovali začetni prispevek k nastanku občinskega štipendijskega sklada, ki še vedno deluje,” poudarja občinski nagrajenec.

Ob tem pristavlja, da občinska nagrada ni samo njegova. “Vsa ta leta mi je bila dana izjemna priložnost, da sem lahko sodeloval z odličnimi sodelavci in sokrajani ter skupaj z njimi tako ali drugače sooblikoval uspešen načrten razvoj občine, v kateri živim. Iskreno sem vsem hvaležen in zato dobljeno priznanje v celoti delim z njimi.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano