• Poletna vročina gor  ali dol, polento se kuha vse leto.
    Poletna vročina gor ali dol, polento se kuha vse leto.
    Foto: Ambrož Sardoč
  • Zato  so danes v Ozeljanu “malo zakurili” ...
    Zato so danes v Ozeljanu “malo zakurili” ...
    Foto: Ambrož Sardoč
  • ... in nato ure in ure kuhali poletno.
    ... in nato ure in ure kuhali poletno.
    Foto: Ambrož Sardoč
  • Naredili so na ducate takih plošč.
    Naredili so na ducate takih plošč.
    Foto: Ambrož Sardoč
  • Foto: Ambrož Sardoč
  • Zraven pa so ponudili lonce in pladnje prilog.
    Zraven pa so ponudili lonce in pladnje prilog.
    Foto: Ambrož Sardoč
  • To je bil rezultat za eno osebo ...
    To je bil rezultat za eno osebo ...
    Foto: Ambrož Sardoč
  • ...  in takih krožnikov so prodali nešteto.
    ... in takih krožnikov so prodali nešteto.
    Foto: Ambrož Sardoč
  • Po govoru smo slišal, da so na polento prišli tudi tujci.
    Po govoru smo slišal, da so na polento prišli tudi tujci.
    Foto: Ambrož Sardoč
  • Jed iz koruze so tekmovalno pripravljale tudi štiri ekipe.
    Jed iz koruze so tekmovalno pripravljale tudi štiri ekipe.
    Foto: Ambrož Sardoč
  • Pomerili so se sosedje z Vitovelj, ...
    Pomerili so se sosedje z Vitovelj, ...
    Foto: Ambrož Sardoč
  • ...
    ...
    Foto: Ambrož Sardoč
  • ... iz Lok in Kromberka, ...
    ... iz Lok in Kromberka, ...
    Foto: Ambrož Sardoč
  • ...
    ...
    Foto: Ambrož Sardoč
  • ,,, iz Oseka, ...
    ,,, iz Oseka, ...
    Foto: Ambrož Sardoč
  • ...
    ...
    Foto: Ambrož Sardoč
  • ... in seveda gostitelji: ozeljanski balinarji.
    ... in seveda gostitelji: ozeljanski balinarji.
    Foto: Ambrož Sardoč
  • Foto: Ambrož Sardoč
  • Obenem so na prazniku delili sladico iz polente, ...
    Obenem so na prazniku delili sladico iz polente, ...
    Foto: Ambrož Sardoč
  • ... ki bi jo po videzu zlahka zamenjal za biskvit.
    ... ki bi jo po videzu zlahka zamenjal za biskvit.
    Foto: Ambrož Sardoč
  • In jasno, da v vinorodni deželi brez vina ne gre.
    In jasno, da v vinorodni deželi brez vina ne gre.
    Foto: Ambrož Sardoč
  • Ekipa organizatorjev je ponovila igro Sreča v polenti (v obliki 
lončkov z jedjo levo).
    Ekipa organizatorjev je ponovila igro Sreča v polenti (v obliki lončkov z jedjo levo).
    Foto: Ambrož Sardoč
  • Foto: Ambrož Sardoč
  • In tudi navaden srečelov ni manjkal.
    In tudi navaden srečelov ni manjkal.
    Foto: Ambrož Sardoč
  • Vse je spremljala maskota Panolko, ...
    Vse je spremljala maskota Panolko, ...
    Foto: Ambrož Sardoč
  • ... bilo je poskrbljeno celo za ambient: s  koruzo.
    ... bilo je poskrbljeno celo za ambient: s koruzo.
    Foto: Ambrož Sardoč
  • Tako so se začele priprava na drugi vrhunec praznika, na 
kmečke igre, ...
    Tako so se začele priprava na drugi vrhunec praznika, na kmečke igre, ...
    Foto: Ambrož Sardoč
  • ... tudi tako pa je videti, kaj organizatorje vsake prireditev 
čaka na koncu: čiščenje in pospravljaje.
    ... tudi tako pa je videti, kaj organizatorje vsake prireditev čaka na koncu: čiščenje in pospravljaje.
    Foto: Ambrož Sardoč

Preprosto, dobro (foto)

nedelja, 9. julij 2017, 21:31

Kot že 16 vikendov v prav toliko julijih je grajski vrt v Ozeljanu danes in včeraj gostil Praznik polente. Organizatorji so je skuhali za 80 kilogramov moke.

OZELJAN > Zelo preprosta je jed, ki so ji v Turističnem društvu Ozeljan - Šmihel pred 17 leti sklenili posvetiti praznik. “Tudi zato, ker je bilo pri nas, na potoku Ozeljanšček, nekoč dosti mlinov,” je enega od razlogov navedla predsednica Tina Simonič. Gre za polento, ki je svojčas veljala prej za jed revežev kot premožnih. Pa vendar se tudi pri njej, ki so jo ta konec tedna v Ozeljanu znova ponujali v treh različicah in pripravljeno le na osnovni način, potrjuje reklo, da so preproste stvari navadno najboljše.

Jasno, da če hkrati kuhar ni dober, bolje rečeno vešč, utegne celo hrana, enostavna za pripravo, biti zanič. No, bojazni, da bi se to zgodilo na prazniku, posvečenem polenti, najbrž ni. So pa zato tisti, ki znajo ločevati odtenke okusov, lahko med drugim ocenjevali, kdo je polento ravno prav zamešal in serviral ter katera priloga, pa naj gre za grah, vampe, kislo mleko ali druge, najbolj sede poleg. In - se razume, saj Ozeljan leži v s trto posejani deželi - katero od ponujenih vin.

Na največjem prazniku v vasi so namreč ponovno pripravili tekmovanje v kuhanju polente, obvezno na ognju, zanetenem z drvmi. Da imajo opravilo “v malem mezincu”, so skušale dokazati ekipe iz sosednjih Vitovelj, Oseka in Lok ter gostitelji iz balinarskega kluba Tabor. Priloge niso štele k oceni, ker so zanje skrbele članice turističnega društva, ki organizira dogodek, a na njem ne tekmuje. Tiste, ki so se pomerili, pa so poleg mešanja zmesi vode, zdroba oziroma moke in soli v velikih loncih čakale še kmečke igre. V Ozeljanu so vedno povezane s polento oziroma koruzo.

Kot rečeno, so hkrati organizatorji ponujali “slavljenko” v treh različicah, kot belo, rumeno in krompirjevo. “Zamesimo okoli 80 kilogramov moke,” je o količini rekla Simoničeva. In vsaj med 1500 do 2000 obiskovalcev, kolikor jih navadno pride na praznik, še raje pa več, so Ozeljanci in Šmihelci skušali pritegniti tudi s sladico iz polente, za katero skrbi Zuccatov hram, ter s spremljevalnimi dejavnosti, kot sta iskanje sreče v polenti in ciljanje s fračo.

Kdor je imel pri prvem ravno prav sreče, je domov odnesel pršut. In če slednega pripravimo na določen način, se dobro ujame ... s čim drugim le, če ne s polento.

AMBROŽ SARDOČ


Povej naprej: