Privlačnost modernih stavb

Na razstavnem prostoru med knjižnico in gledališčem si je mogoče ogledati najbolj značilne stavbe v mestu, zgrajene do konca osemdesetih let, ki imajo tudi zanimive, manj znane zgodbe.

Razstava prikazuje značilne stavbe v mestu, zgrajene do leta 
1987.  Foto: Mitja Marussig
Razstava prikazuje značilne stavbe v mestu, zgrajene do leta 1987.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Razstava Perspektive mesta - Novogoriška arhitektura med letoma 1947 - 1987, ki jo je pripravilo Društvo primorskih arhitektov v sodelovanju z mestno občino, na 18 panojih predstavlja stavbe v Novi Gorici, od bolj izpostavljenih, kot je denimo mestna hiša, bloki v Cankarjevem naselju, sodišče, čebelnjak, objekt Mebla na Bevkovem trgu in ruski bloki, pa do bolj “zakritih” - mini bloka na Tumovi ulici ali tiskarne Grafike Soča, ki so posebne ali tako ali drugače izstopajo. Nekaterih tudi ni več oziroma so popolnoma predrugačene, recimo kavarna Hotela Park z znamenitimi arkadami in nekdanji Argonavti, ki so danes center Perla.

“Nova Gorica ni bila zamišljena samo kot eno mesto ob drugem mestu, ampak kot moderno mesto ob starem mestu, kot inovacija ob tradiciji. Modernistični urbanizem in arhitektura sta ključna gradnika identitete mesta. Edvard Ravnikar se je že na samem začetku snovanja Nove Gorice v znameniti perspektivi Magistrale in trga ukvarjal tudi z arhitekturo posameznih stavb. Po njegovih načrtih je bila zgrajena skupina blokov ob Magistrali, druge stavbe pa so v desetletjih, ki so sledila, nastajale po zamislih številnih drugih slovenskih arhitektov. Razstava ponuja pregled najbolj značilnih arhitekturnih del in njihovih avtorjev iz različnih obdobij nastajanja mesta. Predstavlja stavbe, zgrajene med letoma 1947 in 1987, ki jih glede na časovni kriterij 30 let že lahko uvrščamo v modernistično arhitekturno in urbanistično dediščino,” so pojasnili v Društvu primorskih arhitektov.

Ob starejših in novejših fotografijah razstava razkriva, kdo jih je zasnoval, obenem pa so med zbiranjem gradiva prišle na dan tudi številne zanimivosti in zgodbe. MITJA MARUSSIG


Najbolj brano