Priznanje za jamarje

Jamarska sekcija pri Planinskem društvu Tolmin je skupaj z jamarskimi kolegi iz Londona prejela nagrado za največji lanski dosežek v slovenskem jamarstvu. Putickov kipec so si prislužili z novimi raziskavami v sistemu Migovec.

Jana Čarga s kolegoma in Putickovim kipcem   ob podelitvi priznanja. Foto: Jamarska Sekcija Pd Tolmin
Jana Čarga s kolegoma in Putickovim kipcem ob podelitvi priznanja. Foto: Jamarska Sekcija Pd Tolmin

TOLMIN > Kipec Viljema Puticka (1856-1929), začetnika raziskovanja podzemnega Krasa, so si tolminski jamarji in angleški kolegi prislužili z novimi dosežki pri skupnem dolgoletnem vztrajnem raziskovanju najdaljšega slovenskega jamskega sistema v nedrjih Migovca nad Tolminom.

Že dvanajsto leto zapored nagrado oziroma priznanje za jamarske dosežke podeljuje najstarejše slovensko društvo za raziskovanje jam iz Ljubljane.

Tokrat so se tolminski jamarji na razpis prijavili z dodatnima dvema kilometroma oziroma natančneje 1,73 kilometra novih raziskanih in izmerjenih rovov v jami Primadona, kar je najdaljši sistem podaljšalo na 37,2 kilometra. Ponovno zanimanje za Primadono se je pričelo jeseni leta 2015, ko so jo skozi delno prekopano jamo Mina povezali v celotni sistem Migovec. Primadono so tolminski in angleški jamarji raziskovali lani julija na odpravi Neprehojene poti. “Na žalost se je konec julija angleški jamar poškodoval. Nesreča s srečnim koncem je sicer predčasno zaključila odpravo, ni pa odvzela zagona za nadaljevanje raziskave v letu 2017,” obljublja predsednica tolminske sekcije Jana Čarga. Na račun Putickove nagrade so dobili tisoč evrov. NB


Najbolj brano