Prvo je pristalo Pipistrelovo letalo

Goriško letališče je spet odprto. Kot prvo je na njem pristalo Pipistrelovo letalo. Ponovnega odprtja letališča se namreč veselijo tudi v tem ajdovskem podjetju, saj bodo tako lahko začeli z delom v svoji tovarni na robu letališča.

Takoj po uradnem odprtju je na goriškem letališču pristalo 
nekaj letal. Foto: STA
Takoj po uradnem odprtju je na goriškem letališču pristalo nekaj letal. Foto: STA

GORICA > Predsednik konzorcija Duca D'Aosta Ariano Medeot je v sredo zvečer prejel dopis, s katerim so mu z ustanove za civilno letalstvo Enac poslali še zadnji dokument, ki je bil potreben za ponovno izvajanje letalskih dejavnosti.

V Pipistrelu veseli

Že dan zatem je na letališču pristalo prvo letalo - zelo simbolno je bilo to Pipistrelovo ultralahko letalo, ki je priletelo iz Parme, v petek pa so letališče tudi uradno odprli. Ponovne otvoritve letališča se veseli tudi ajdovski podjetnik in direktor Pipistrela Ivo Boscarol, ki je ob robu letališča že zgradil večjo proizvodno halo.

Zagon tovarne v treh mesecih

V njej bodo še letos začeli izdelovati električna letala panthera. “Novica nas je zelo razveselila, saj smo jo že dolgo pričakovali in nam vliva veliko optimizma,” je povedal Boscarol, ki se slovesnosti ob odprtju letališča ni mogel udeležiti, saj se v ZDA udeležuje večdnevne konference UBER Elevate.

Zdaj se bodo končno lahko začeli pripravljati na to, da v novi stavbi končno začnejo s proizvodnjo. V goriškem podjetju je Pipistrel lani zaposlil dva delavca, sedaj pa namerava v Gorico prezaposliti še nekaj inštruktorjev, ki bodo poskrbeli za zaposlovanje novih ljudi. Z delom naj bi v Gorici začeli v dveh do treh mesecih.

Županja občine Sovodnje ob Soči Alenka Florenin je poudarila, da je letališče izjemno pomembno ne le za obe občini, Gorico in Sovodnje, pač pa za celotno območje, tudi za Slovenijo: “Nadejamo se, da bo ta točka res postala stičišče številnih proizvodnih in tudi drugih dejavnosti, ki so povezane z letalstvom, rekreacijo in šport, ter seveda z vsemi proizvodne dejavnosti.”

SR, STA


Najbolj brano