Radi bi ločili več kot polovico odpadkov

Občina Idrija je opravila uvodne aktivnosti za priključitev k vseevropskemu projektu tako imenovanih Zero waste občin, torej občin brez odpadkov. Svetniki pa se bodo morali odločiti, ali bo Idrija vanj vstopila.

Medtem ko polovica občanov ločuje odpadke, jih malomarneži ne zmorejo  niti odložiti v prazne posode. A to se ne 
dogaja samo v Idriji ... Foto: Saša Dragoš
Medtem ko polovica občanov ločuje odpadke, jih malomarneži ne zmorejo niti odložiti v prazne posode. A to se ne dogaja samo v Idriji ... Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Svetniki občine so v prvo sprejel odlok, s katerim so formalizirali poprejšnji dogovor o 30-letnem odlaganju odpadkov na nov CERO Ljubljana. Ker si želijo prej znižati količino ostankov mešanih odpadkov in s tem ceno odlaganja, so se svetniki sočasno seznanili z vseevropskim projektom Zero waste, torej občin brez odpadkov, ki naj bi olajšal pot do cilja.

Občina se je že uvodno seznanila s projektom, o pristopu k njemu pa bodo odločali svetniki. Cilj projekta seveda ni, da v občini ne bi bilo popolnoma nobenega odpadka, saj tega ni mogoče doseči, pač pa, da spodbuja njihovo čim bolj vestno ločevanje in recikliranje in s tem zniževanje mešanih in biološko razgradljivih odpadkov. Prepoveduje sežiganje odpadkov. V pomoč na bi bile evropske spodbude za dejansko recikliranje ločeno zbranih frakcij, ki se v Sloveniji še zatika. Vse predvidene postopke Zero waste (nad njimi bdijo Ekologi brez meja) je pri nas že opravilo šest občin, z Ljubljano na čelu. Ljubljana sicer po Eurostatu velja za prvo med evropskimi prestolnicami po količini ločeno zbranih odpadkov. Svetovalec direktorja tamkajšnje družbe Snaga Igor Petek je idrijske svetnike osupnil s podatkom, da v prestolnici ločeno zberejo kar 62 odstotkov odpadkov. Idrija, ki velja za uspešno ločevalko, je trenutno pri polovičnem ločevanju.

Komunala Idrija je s promocijskimi dejavnostmi občane do tolikšnega ločevanja privedla v daljšem časovnem obdobju. Ljubljanski Snagi je polovični skok uspel v treh letih. Ker Zero waste načrtno spodbuja ločevanje, se bo Idrija bržčas priključila k projektu. Izkušnje so namreč pokazale, da je občane h preseganju polovičnega ločevanja zelo težko pritegniti.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano