Šmarje, vasica v osrčju gričev in gostoljubnih ljudi

Vasica Šmarje sredi Vipavskih gričev je ta konec tedna v znamenju vrhunca turistične prireditve Med šmarenskimi griči. Letošnji program je Turistično društvo Vinoreja pripravilo s Turističnim društvom Vrtovče in Društvom za odkrivanje in varovanje naravnih in kulturnih vrednot Matija Vertovec.

 Foto: Alenka Tratnik
Foto: Alenka Tratnik

ŠMARJE > Slednje je sinoči v bivši šoli v Šmarjah slovesno odprlo spominsko sobo Matije Vertovca. Praznovanje se v Šmarjah danes nadaljuje z 8. pohodom čez Školj in Tibot, sklenile ga bodo etnološko obarvane kmečke igre, ki se bodo začele ob 14. uri ob gasilskem domu. Opoldne bo zaživela kmečka tržnica.

“Začetek je bil težak, zdaj pa Šmarje počasi postavljamo na turistični zemljevid in v osrčje Vipavskih gričev, kamor tudi sodijo. Z našim rojakom Matijo Vertovcem, geografsko, z najlepšimi vinogradniškimi legami in tudi s kulturnim dogajanjem v okviru naše prireditve Med šmarenskimi griči,” je prepričan Darko Poljšak, predsednik Turističnega društva Vinoreja Šmarje, ki je letošnjo prireditev pripravilo v sodelovanju s Turističnim društvom Vrtovče in z Društvom za odkrivanje in varovanje naravnih in kulturnih vrednot Matija Vertovec.

Za uvod so poskrbeli že minuli teden, s fotografsko delavnico Umetniško ustvarjanje med griči na temo Kulturna dediščina in fotografija, z mentorjema Andrejem Perkom in Andrejem Furlanom. V petek so v Vertovčevi kleti v Jakulinih pripravili vinski večer z degustacijami in razglasili najboljša vina letošnjega ocenjevanja. Dvanajst vinarjev iz krajevnih skupnosti Šmarje in Gaberje je prineslo 38 vzorcev, priznanja za najboljša vina so prejeli Tomaž Poljšak za zelen, Valter Furlan za barbero in Branko Furlan za cabernet sauvignon, priznanje zlati vinorednik pa je že petič dobil Bojan Furlan.

Umetniško ustvarjanje med griči je včeraj v zaščitenem jedru vasi zaznamovala keramična delavnica Mavrične hiše z mentorjem Gregorjem Maverjem. Eden od vrhuncev letošnje prireditve je bilo sinoči, ko so v stari šoli odprli spominsko sobo Matije Vertovca s stalno zbirko o življenju duhovnika in strokovnega pisca, ki je na Slovenskem pustil globoko sled, a je bil dolga leta pozabljen. Na pomen njegovega dela je pred dvajsetimi leti rojake spomnil ajdovski bibliofil, žal že pokojni Stane Bačar, njegovo vnemo pa nadaljujejo v Društvu za odkrivanje in varovanje naravnih in kulturnih vrednot Matija Vertovec. Tu so na pobudo predsednika Marjana Lozeja in ob pomoči Občine Ajdovščina v okviru projekta Moja pobuda ter donatorjev obnovili eno od učilnic prazne šole. Spominska soba bo tudi društveni prostor, gostila pa bo tudi manjše razstave, predavanja, delavnice.

Ob slovesnosti, ki so jo zaznamovali pevci moškega pevskega zbora Matija Vertovec iz Podnanosa, je članom Društva Matija Vertovec čestital ajdovski župan Tadej Beočanin, ki je zaželel, da bi v stari šoli zaživele tudi druge vsebine. Sinoči so v pritličju že odprli fotografsko razstavo Polone IpavecMoč zemlje ter razstavi del iz delavnic Umetniško ustvarjanje med griči. Večer so zaokrožili s predstavitvijo fotografske knjige Andreja Perka ter projekta Avtohtona planta. TD Vinoreja bo, kot je napovedal Darko Poljšak, ob informacijski točki v vasi v kratkem posadilo stare vipavske sorte guštano, malvazijo, rebulo, vitovsko grganjo, vrtovko, glero, pergulin, zelen, pinelo, pikolit, peteršiljasto žlahtnino, rdečo pokalico in refošk, v prihodnje želijo posaditi še poljšakico, klarnico, kraljevino in merlot. Za trte bodo skrbeli člani društva Vinoreja, ki so se odločili, da bodo trte vzgajali po starem, “na padalič”.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano